Cei care nu mănâncă miel de Paște trec la pește, porc sau struț
La un popor ca al nostru, mare iubitor de mâncare, Paştele are pe alocuri gust de Crăciun. Cei care nu mănâncă miel nu se limitează doar la verdeţuri, dimpotrivă.
În Ardeal, unii au înlocuit drobul cu slănină, cârnaţi afumaţi ori sarmale, în timp ce în Delta, peștele rămâne de bază. În Maramureş, afumătorile par că vestesc venirea iernii şi nu Învierea. În preajma Paştelui, Ilie Chiver nu sta o clipă locului.
Ilie Chiver, fermier: "Acum am dat la prieteni ce am avut la afumat şi urmează să mai dau şi în următoarele zile. Carnea
de porc e foarte bună şi produsele noastre sunt tarditionale şi sănătoase".
La fel de mândru de marfa lui este şi Marin Rus, din Baia Mare.
Marin Rus: "Acum este perioada jamboanelor pentru sărbătorile de Paşti. Sunt aproape gata. Nu există Paşti fără un jambon de porc fiert. Jambon, cânăciori, totul este după preferinţa clienţilor şi obiceiuri. Sunt client care au învăţat că nu este Paşti fără şuncă".
Chiar dacă sunt tradiţionale de Crăciun sarmalele îi tentează pe mulţi inclusiv de Paşte. Pe asta mizează şi angajatele unei carmangerii din Alba Iulia, care împachetează mii de sarmale pentru doritori. Un kilogram de sarmate, în care intră 12 bucăţi, costă 20 de lei.
Adrian Elecfi, adminstrator carmangerie: "Gospodina nu mai trebuie decât să le pună în oală şi să le fiarbă."
Curajoşii cu posibilităţi financiare asociază masa de Paşte cu friptură de struț. La o fermă din Sebeş ajung comenzi din toată țară.
Anca Farcașiu - proprietar: ''Este o carne foarte bună, delicioasă şi foarte sănătoasă, carnea de struţ conţine foarte puţine grăsimi de trei ori mai puţine grăsimi decât carnea de miel. Este o carne roşie, bogată în fier."
Cei care vor mâncăruri foarte uşoare cumpără inclusiv curcan şi peşte. Indiferent de materia primă din care sunt gatite bucăţele de Paşte, nu trebuie să lipsească de pe masa ouăle roşii.
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, paste, mancare, porc, carne, peste, cârnați, inviere,
Dată publicare:
06-04-2018 18:17