CEDO a impus Letoniei despagubiri la pensii recalculate in minus
Consiliul Legislativ a atentionat Guvernul in avizul la proiectul de lege privind reducerea pensiilor ca CEDO a obligat Letonia sa despagubeasca o persoana careia i-a fost redusa pensia prin recalculare.
Avertismentul a venit dupa ce si premierul Emil Boc a invocat o decizie a CEDO in care cuantumul pensiei nu ar fi garantat.
"In cauza Akdeejeva versus Letonia (2007), Curtea Europeana a Drepturilor Omului a obligat statul leton la despagubiri, stabilind ca a fost incalcat articolul 6 din Conventia drepturilor omului si articolul 1 din Protocolul 1, in cazul in care se procedeaza la recalcularea in minus a pensiei, dat fiind ca este vorba despre un drept castigat", arata Consiliul Legislativ in avizul sau.
Premierul Emil Boc a invocat, duminica, cazul "Andreeva impotriva Letoniei din 2009" in doua randuri, atat la videoconferinta cu prefectii privind masurile de austeritate, cat si in briefing-ul de dupa sedinta Guvernului in care au fost aprobate proiectele de lege privind reducerea pensiilor si salariilor. Boc a sustinut ca in aceasta speta CEDO nu ar fi garantat cuantumul pensiei, ci doar plata acesteia ca drept castigat.
De asemenea, Consiliul Legislativ a atras totodata atentia Guvernului ca pensiile speciale ale magistratilor sau altor categorii nu constituie un privilegiu, ci sunt un drept justificat obiectiv, chiar "patrimonial", iar limitarea nejustiticata a unui astfel de drept poate fi interpretata drept o "privare de proprietate".
In acest sens, Consiliul Legislativ invoca dosarul Buchen versus Cehia (din 2006), in care Curtea Europeana a decis ca "limitarea nejustificata a unui drept recunoscut magistratului, cum ar fi o pensie speciala, drept nesocotit ulterior, fara a exista o justificare obiectiva si rezonabila pentru o asemenea ingradire, constituie o privare de proprietate in sensul articolului 1, din Protocolul 1 al CEDO, dar si o discriminare in sensul articolului 1 din Protocolul 12".