Ce vor invata elevii la dirigentie: "Florile de 8 Martie, coruptie mascata"
In plin scandal al coruptiei din vami, elevii bucuresteni sunt anuntati ca vor avea parte de cursuri anti-spaga, la dirigentie. Ei vor invata, printre altele, ca florile daruite profesoarelor de 8 Martie reprezinta un act de "coruptie mascata".
Serviciul Anticoruptie al Municipiului Bucuresti (din cadrul DGA), Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si Asociatia Pro Democratia au relansat, marti, un proiect de constientizare a tinerilor din Bucuresti, privind lupta impotriva fenomenului de coruptie.
Acest proiect se numeste "Tinerii impotriva coruptiei" si a fost lansat, initial, in 2010, in patru licee din Bucuresti, cat si in alte unitati de invatamant din tara.
Programul va continua si in acest an in toate liceele din Bucuresti si "isi propune sa atraga atentia tinerilor asupra fenomenului de coruptie si ii va indemna sa ia atitudine".
Florile de 8 Martie si meditatiile: "coruptie mascata"
Acum, in 2011, in plin scandal al coruptiei al vamesilor si politistilor de frontiera, elevii bucuresteni vor invata despre efectele negative ale mitei.
Conform site-ului "Tineri Corecti", care a fost creat special pentru educarea si informarea publicului tinta, una dintre solutiile identificate de autoritati pentru combaterea coruptiei este "tratarea subiectului la orele de dirigentie".
Mai mult decat atat, a fost realizat un "Ghid informativ pentru tineri despre coruptie", care ofera exemple concrete. Printre acestea se afla "cadourile de 8 martie" sau meditatiile.
"Relatia dintre profesor si parinte are o influenta, incepand inca de la cel mai mic gest, oferirea unui cadou de 8 Martie. Acest gest este considerat un act de coruptie mascata deoarece are repercursiuni asupra tratamentului preferential la clasa.
Tot la relatia dintre profesori si parinti a fost identificata si activitatea de meditare in particular. Spre deosebire de cazurile de constrangere din partea profesorului, de aceasta data parintii sunt cei care initiaza acest act pentru pregatirea suplimentare a elevului. Tanarul poate confunda acest act cu unul de coruptie. Asemanator cazurilor de meditatie, parintii, in dorinta de a asigura un viitor copilului, recurg la cumpararea notelor." - se arata in Ghidul AntiCoruptie (pag. 77)
Sondaj - ce cred tinerii din Romania despre coruptie
In cadrul acestui proiect a fost realizat si un sondaj, in perioada 3-11 mai 2010, care a vizat 1.300 de tineri cu varsta intre 16 si 26 de ani, din municipiile Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Buzau si Focsani.
Concluziile sondajui de opinie realizat in 2010:
-► doar 24% dintre tineri asimileaza coruptia cu spaga
-► 37% dintre tineri: "coruptia mare" are loc doar la nivel inalt (politicieni, conducerea tarii)
-► 40% nu stiu sa dea exemple concrete de "coruptie mare"
-► 32% nu stiu ce este "coruptia mica"
-► 54% dintre tineri afirma ca au dat spaga, in special la medici
-► 42% dintre tineri au dat bani si cadouri fara sa li se ceara acest lucru
-► 10% au dat spaga pentru ca li s-a cerut
Mai mult, in opinia tinerilor, coruptia poate fi "buna" atunci cand usureaza serviciile medicale sau cand ajuta la obtinerea mai rapida a unor lucruri sau servicii.