Ce sunt cardurile sociale și cum funcționează ele. Află ce poți cumpăra cu cardul social și cine le primește

card social

De la 1 iunie 2022, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a început să emită carduri sociale în cadrul programului „Sprijin pentru România”.  

Aceste vouchere sunt oferite românilor aflați în situații materiale dificile sau risc de sărăcie. Cardurile sociale sunt un ajutor de la guvern pentru persoanele care au venituri reduse și posibilități financiare limitate.

Cine primește vouchere sociale

Sunt aproximativ 2,5 milioane de români care primesc vouchere sociale în 2023. Acest ajutor de 250 de lei se primește o dată la două luni și este adresat persoanelor aflate în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie.

Conform autorităților, aceste persoane sunt:

• Pensionarii ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1.500 de lei (pe 2022) și 1.700 pe 2023

Citește și
casa share
O familie cu patru copii din Iași a primit în Ajun de Crăciun o casă nouă, complet mobilată, prin proiectul Casa Share

• Persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete sunt mai mici sau egale cu 1.500 de lei pentru 2022 și 1.700 de lei pentru 2023

• Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru 2022 sau 675 de lei pentru 2023

• Familiile care au dreptul la ajutor social

• Familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din 2022 și mai mici sau egale cu 675 de lei pentru anul 2023

• Familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutor social

• Persoanele fără adăpost.

Județele cu cei mai mulți oameni care primesc carduri sociale sunt: București, Suceava, Iași, Dolj, Bacău.

"Sprijinul pentru alimente şi mese calde acordat românilor vulnerabili continuă şi în 2023, odată cu majorarea cu 12,5% a pragului de venit până la care se acordă dreptul.

Au fost virate sumele pentru prima tranşă de anul acesta, adică a tranşa a V-a din program, de care vor beneficiază aproape 2,4 milioane de români.

Ne respectăm astfel promisiunea faţă de oameni, aceea de a avea grijă de nevoile lor imediate. Pe lângă voucherele sociale pentru alimente, vom continua distribuirea pachetelor cu produse alimentare și în acest an”, a spus Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, în luna februarie a acestui an.

Totodată, oamenii vor primi pachete alimentare cu produse românești. Pachetele cu ajutoare alimentare cuprind 12 alimente de bază precum făină, mălai, paste, ulei, zahăr, orez, conserve de carne, conserve de pateu, compot de fructe, gem de fructe.

"Dacă vă număraţi printre persoanele eligibile, aşa cum sunt stabilite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), cardul va fi livrat către dumneavoastră de către angajaţii Poştei Române, fără să fie nevoie să demaraţi dumneavoastră vreo procedură în acest sens.

În cazul în care îndepliniţi criteriile pentru a fi printre beneficiarii eligibili, dar până la finalul perioadei în care se alocă tranşa nu veţi intra în posesia cardului, vă rugăm să vă adresaţi celui mai apropiat oficiu poştal, de unde veţi primi îndrumări”, transmit reprezentanţii MIPE.

Ce se poate cumpăra cu cardul social

Poți cumpăra cu cardul social orice produs alimentar sau mâncare caldă de la comercianții parteneri. De la ulei, făină, zahăr, cafea, bulion, conserve, apă, legume, carne, brânzeturi, etc, până la produse de panificație, snacks-uri, pâine, specialități din carne sau altele.

Cardurile sociale vin cu o scrisoare în care sunt specificate condițiile în care trebuie folosite acestea, dar și cu codul pin.

Aceste tichete sociale pot fi folosite pentru a cumpăra doar mâncare și mese calde. Nu se pot retrage banii de pe card și nici nu pot fi plătite altfel de produse decât cele alimentare.

Unde se pot folosi cardurile sociale

Aceste carduri sunt emise de Sodexo, Edenred și Up Romania. Se pot cumpăra alimente de la magazine precum Kaufland, Lidl, Profi, Penny, Auchan, Cora, Sergiana, La Doi Pași, Annabella, Dianca, Oncos, Pizza Hut, Abatorul Periş, Domino’s Pizza, Cora, KFC, patiseriile Paul, etc.

În funcție de emitentul cardului, există o listă de parteneri afiliați. Dacă ai un card emis de Sodexo, vei găsi AICI lista cu magazinele de unde poți cumpăra alimente și mâncare caldă. Totodată, poți găsi AICI lista de magazine pentru cardurile Edenred.

Dacă ai un card emis de Up Romania, poți găsi AICI lista cu magazinele din care poți cumpăra alimente sau mâncare.

Când se alimentează cardurile sociale

Voucherele sociale sunt în valoare de 250 de lei și se acordă o dată la 2 luni, fiind încărcate automat pe carduri în baza listelor beneficiarilor eligibil.

În 2023 se acordă șase tranșe de ajutor pentru alimente și mese calde. A doua tranșă de bani a fost încărcată înainte de Paște, pe 11 aprilie, pentru ca românii să își poată face cumpărăturile înainte de sărbătoarea pascală. Prima tranșă a venit cu întârziere, în luna martie, deși trebuia să fie încărcată suma încă din luna februarie.

A treia tranșă din anul acesta urmează să fie virată în luna mai. Cei 250 de lei vor ajunge la beneficiari o dată la două luni, pe tot parcursul anului.

Perioada de valabilitate a fiecărui voucher de 250 de lei este de 12 luni de la emitere. Oamenii pot folosi cardurile și tichetele pentru a cumpăra alimente sau mâncare de la restaurante sau alte localuri care servesc mâncare.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că românii care se încadrează în condițiile de acordare a voucherelor vor primi și în anii următori sprijinul financiar.

Prin programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 a fost alocat un buget de 980 de milioane de euro.

Din acești bani se va asigura ajutorarea persoanelor cu probleme financiare prin diferite măsuri, precum sprijin pentru persoanele defavorizate prin asigurarea de alimente sau mese calde, sprijin pentru preșcolarii și elevii din învățământul de stat și sprijin pentru cuplurile mamă-nou-născut din grupurile defavorizate.

Cum se verifică soldul de pe cardurile sociale

Dacă vrei să știi cum verifici câți bani mai ai pe cardul social sau câți bani ai adunat, dacă nu l-ai folosit niciodată, va trebui să folosești o aplicație de mobil sau să suni la emitentul cardului.

Aceste carduri sociale nu pot fi băgate în bancomate, la fel ca un card normal. Așadar, suma nu poate fi verificată la fel cum o faci cu un card normal de debit sau credit.

Dacă vrei să afli soldul rămas pe card, trebuie să instalezi aplicația de mobil dezvoltată de fiecare emitent de carduri în parte.

De exemplu, dacă ai un card emis de Up Romania, va trebui să intri în App Store sau în Google Play (în funcție de telefonul pe care îl ai) și să cauți Up Romania, apoi să instalezi aplicația.

Sunt trei emitenți de carduri sociale: Edenred, Sodexo și UP Romania. Poți cauta în locul de unde îți iei aplicațiile mobile numele emitentului și poți instala aplicația, urmând pașii, apoi înregistra cardul pentru a avea acces la suma pe care o ai. Poți găsi aplicațiile de mobil ale fiecărui emitent pe website-urile lor.

Altă variantă este să suni la furnizorul cardului pentru a afla de câți bani dispui în cont.

Numerele de telefon pentru fiecare dintre emitenți de carduri sunt: 021 301 33 03, Sodexo – 021 204 46 64 și UP România – 0374 66 22 73.

Articol recomandat de sport.ro
Cosmin Olăroiu, transformare spectaculoasă: „E incredibil!”
Cosmin Olăroiu, transformare spectaculoasă: „E incredibil!”
Citește și...
O familie cu patru copii din Iași a primit în Ajun de Crăciun o casă nouă, complet mobilată, prin proiectul Casa Share
O familie cu patru copii din Iași a primit în Ajun de Crăciun o casă nouă, complet mobilată, prin proiectul Casa Share

O familie cu patru copii din Iași a primit în Ajun de Crăciun cel mai frumos cadou - O casă nouă, complet mobilată.

Sărbătorile de iarnă reunesc familii. Mii de români se întorc acasă. „Familia ne așteaptă”
Sărbătorile de iarnă reunesc familii. Mii de români se întorc acasă. „Familia ne așteaptă”

Magia sărbătorilor de iarnă aduce familiile împreună. Dorul de părinți, bunici, frați, mătuși și veri, dar și de sarmalele făcute de mama, îi aduc acasă pe românii stabiliți peste mări și țări.

Orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
Orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge

Donatorii de sânge din municipiul Sfântu Gheorghe vor beneficia anul viitor, în anumite condiţii, de o reducere de 50% la impozitele locale, au anunţat autorităţile locale.

Recomandări
Cadoul lui Vladimir Putin de Crăciun pentru Ucraina: Rusia a atacat sistemul energetic. Volodimir Zelenski: ”Este inuman”
Cadoul lui Vladimir Putin de Crăciun pentru Ucraina: Rusia a atacat sistemul energetic. Volodimir Zelenski: ”Este inuman”

Rusia a lansat un atac major, în dimineața de Crăciun, asupra sistemului energetic al Ucrainei și asupra orașelor din regiunea de est, cu rachete de croazieră și balistice, au anunțat oficialii ucraineni.

Un avion de pasageri cu zeci de persoane la bord s-a prăbușit în Kazahstan. Sunt 32 supraviețuitori | Video
Un avion de pasageri cu zeci de persoane la bord s-a prăbușit în Kazahstan. Sunt 32 supraviețuitori | Video

Un avion de pasageri Embraer 190 a Azerbaijan Airlines, care asigura ruta Baku - Groznâi, s-a prăbuşit miercuri în apropierea oraşului Aktau din Kazahstan.

Avertizări meteo de vreme rea. Vânt puternic, viscol şi ploi în peste jumătate din ţară, miercuri şi joi. HARTĂ
Avertizări meteo de vreme rea. Vânt puternic, viscol şi ploi în peste jumătate din ţară, miercuri şi joi. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis cinci avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de vânt puternic, viscol şi ploi în peste jumătate din ţară, inclusiv în Capitală, valabile miercuri şi joi.