Ce se intampla cu copiii fara familie? Asistentii maternali renunta la ei

20-01-2011 00:00

"Eu nu mai pot sa te cresc, or sa-ti gaseasca domnii o alta casa si o alta mama". Astfel isi iau adio de la copii femeile care renunta sa mai lucreze in asistenta maternala.

In mai putin de un an, o treime dintre cele care si-au facut o meserie din a avea grija de pruncii altora au parasit sistemul.

In lipsa de solutii, primariile plaseaza minorii pe unde apuca, inclusiv la orfelinat. Iar in tot acest timp sute de familii din Romania asteapta cu anii sa li se accepte o cerere de adoptie.

Unii parca ar fi nascuti sa fie toata viata pribegi. Asistentul care-l crestea pe Mihai la Constanta a decis sa puna punct. Doar norocul face ca o alta femeie sa-l accepte. Astfel o sa creasca impreuna cu alti trei baieti nevoiasi.

Denisa din Bucuresti nu si-a cunoscut niciodata parintii naturali, dar a crescut in casa unui asistent maternal, de la doua luni si pana acum. Pentru ca a preluat-o si pe copila, pe langa baietelul avut deja, doamna Ionescu nu va primi nici un leu in plus la salariu, din care oricum asta vara a pierdut un sfert.

Si la Iasi, doamna Florea a acceptat inca doi prunci, de un an si de doi, chit ca vedea de alti doi de scoala. Este insa ultimul asistent maternal convins sa mai ia inca un copil. Si se asteapta un nou val de demisii.

Ca "parintii angajati de stat" ies din sistem cu sutele n-ar fi atat de grav, daca s-ar putea angaja altii in loc. Actioneaza insa o lege din 2010, care permite acoperirea a doar 15% dintre posturile vacantate.

Pentru scaderea costurilor, s-a mers pe o logica simpla: daca va pleaca sapte oameni, puteti angaja unul singur care sa se descurce cu cele sapte proiecte ramase fara acoperire. Numai ca, in cazul nostru, proiectele sunt sapte copii care raman fara singurul parinte pe care il stiu si, evident, si fara casa.

Se sugereaza clar de la centru ca minorul sa fie adus intr-un centru de plasament. Pentru stat e comod. Pentru copil, un dezastru.


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26