Ce se intampla cu copiii fara familie? Asistentii maternali renunta la ei
"Eu nu mai pot sa te cresc, or sa-ti gaseasca domnii o alta casa si o alta mama". Astfel isi iau adio de la copii femeile care renunta sa mai lucreze in asistenta maternala.
In mai putin de un an, o treime dintre cele care si-au facut o meserie din a avea grija de pruncii altora au parasit sistemul.
In lipsa de solutii, primariile plaseaza minorii pe unde apuca, inclusiv la orfelinat. Iar in tot acest timp sute de familii din Romania asteapta cu anii sa li se accepte o cerere de adoptie.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Unii parca ar fi nascuti sa fie toata viata pribegi. Asistentul care-l crestea pe Mihai la Constanta a decis sa puna punct. Doar norocul face ca o alta femeie sa-l accepte. Astfel o sa creasca impreuna cu alti trei baieti nevoiasi.
Denisa din Bucuresti nu si-a cunoscut niciodata parintii naturali, dar a crescut in casa unui asistent maternal, de la doua luni si pana acum. Pentru ca a preluat-o si pe copila, pe langa baietelul avut deja, doamna Ionescu nu va primi nici un leu in plus la salariu, din care oricum asta vara a pierdut un sfert.
Si la Iasi, doamna Florea a acceptat inca doi prunci, de un an si de doi, chit ca vedea de alti doi de scoala. Este insa ultimul asistent maternal convins sa mai ia inca un copil. Si se asteapta un nou val de demisii.
Ca "parintii angajati de stat" ies din sistem cu sutele n-ar fi atat de grav, daca s-ar putea angaja altii in loc. Actioneaza insa o lege din 2010, care permite acoperirea a doar 15% dintre posturile vacantate.
Pentru scaderea costurilor, s-a mers pe o logica simpla: daca va pleaca sapte oameni, puteti angaja unul singur care sa se descurce cu cele sapte proiecte ramase fara acoperire. Numai ca, in cazul nostru, proiectele sunt sapte copii care raman fara singurul parinte pe care il stiu si, evident, si fara casa.
Se sugereaza clar de la centru ca minorul sa fie adus intr-un centru de plasament. Pentru stat e comod. Pentru copil, un dezastru.