Ce mancam, de fapt, atunci cand cumparam branza de burduf. Ministerul Agriculturii vrea o delimitare clara a produselor
Branza de burduf, facuta suta la suta din oaie, dupa retete consacrate romanesti, ar putea avea in curand o eticheta speciala. Ministerul Agriculturii si Patronatul Laptelui vor sa marcheze cu un semn special produsele preparate ca pe vremuri.
Si asta pentru ca oamenii sa stie ce cumpara. Initiativa vine intr-un moment in care piata este plina de produse contrafacute, sub denumirea de branza de burduf.
Elena Stanus, din comuna Pianu, judetul Alba, face intai casul din lapte de oaie, apoi il lasa la maturat cel putin 8 zile.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Elena Stanus: "Dupa ce e maturat, se framanta pe acest lemn... Asa faceau oamenii mai demult. Se pune sare, apoi o punem in basica de porc branza framantata, unde se pastreaza cel putin 10 zile."
Abia dupa doua saptamani, produsul e scos la vanzare. Putini mai sunt insa cei care respecta reteta. Unii producatori au ajuns chiar sa inlocuiasca definitiv casul de oaie cu cel de vaca.
Dorin Cojocaru, presedinte APRIL: "Laptele de vaca e mult mai ieftin fata de cel de oaie. Ei folosesc lapte de vaca pentru branza de burduf categoria I si o vand la pret mai mic."
Marius Dunca, presedinte ANPC: "Este o practica obisnuita a operatorilor economici, in sensul de a pacali consumatorul."
Tocmai de aceea, oficialii din Ministerul Agriculturii, impreuna cu reprezentantii Patronatului Laptelui, vor ca branza de burduf fabricata industrial sa fie facuta doar din oaie, dupa retete consacrate romanesti, vechi de cel putin 30 de ani. Branza va fi ambalata doar in piele sau in basica, si nu in hartie sau plastic. Cine nu se supune acestor norme nu va primi atestat de la minister.
Pe langa branza de burduf, ar putea fi incluse pe lista produselor consacrate romanesti diverse tipuri de cascaval: Rucar, Dalia, Fetesti si Horezu.
Sursa: Pro TV
Etichete: alimente, produse romanesti, telemea, reteta traditionala,
Dată publicare:
13-08-2014 19:03