Ce invata elevii din clasele I-IV din manuale. "Femeile au sort si stau la cratita, iar varstnicii nu aud si nu vad bine"
Manualele dupa care invata copiii din clasele 1 - 4 pot fi un motiv de abandon scolar, pentru ca sunt rupte de realitate.
Profesorii de la facultatea de Sociologie a Universitatii Bucuresti le-au analizat si au constatat ca sunt pline de stereotipuri, cu texte invechite si ilustratii neatractive, in care nu apar telefoane, laptopuri sau tablete, pe care elevii le stapanesc deja.
Cea mai mare problema este ca elevii invata de la primul contact cu Abecedarele ca fetele nu fac mai nimic, ba chiar ii mai si cearta pe baieti, spun sociologii.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Adela Sevastre: "Nu e bine sa faci aia, nu e bine sa treci pe rosu, nu fa aia, nu fa aia. la un moment dat unul dintre baieti ii spune lasa-ma in pace". Sau fac ce vreau eu!"
Fetele nu poarta pantaloni, sunt mereu cuminti si chiar cicalitoare. Femeile au mai mereu sort, sunt tot timpul in bucatarie sau dau cu mopul, iar cel mai frecvent uda florile. Varstnicii apar mereu ca persoane sedentare, rezemate pe scaun sau fotoliu, nu aud bine, nu vad bine si bunicile cu basma torc lana. Desi suntem inconjurati de ani buni de gadgeturi, in manuale nu exista telefoane, laptopuri, tablete, abia apare cate un calculator ici-colo.
Marian Preda, decanul facultatii de Sociologie: "Sa ne imaginam ca, plecand de acasa, unde avem calculator, internet, telefon mobil, mergem la serviciu si acolo trebuie sa facem calculele cu o socotitoare cu bile, sa scriem mesajele catre sefi sau subalterni cu creta pe tabla sau cu stiloul pe hartie."
Analiza sociologilor de la Universitatea Bucuresti arata inegalitatea femeilor cu barbatii cand vine vorba despre ocupatiile din manuale.
Cosima Rughinis, profesor universitar: "Invatatoare, doctorita, bibliotecara, gata! In rest, in bucatarie si, cum se spune, la cratita, dar nu e deloc ironic ce va spun. E descriptiv, la cratita, la propriu. Barbatii sunt croitori tamplari, cercetatori, inotatori, pictori si canta la pian iar Cecilia are un ponei mic - asta face Cecilia."
Ce inseamna pentru copii astfel de manuale?
Cosima Rughinis, profesor universitar: "Copii invata in scoala ca, daca vad o femeie care este om de stiinta, ea pare mai putin credibila. Daca manualele sunt tot cu furca, razboiul de tesut si cu imagini plate, incurajeaza plictiseala, dezinteres si devine o problema ce poata sa duca la abandon scolar."
Studiul Facultatii de Sociologie "Alice in tara Manualelor" are peste 100 de pagini si a analizat 30 de manuale de la clasele 1-4. Raportul a fost trimis Ministerului Educatiei.