Ce înseamnă, de fapt, săptămâna de muncă de patru zile. Mai multe companii din România au adoptat acest sistem
Aplicată cu succes în tot multe țări, săptămâna de lucru de patru zile face carieră și la noi. După ce au testat acest sistem de lucru și au văzut rezultatele, unele companii au decis să-l adopte permanent.
Atenție, însă, programul de muncă nu se reduce. Salariații lucrează nouă sau zece ore zilnic, astfel încât să beneficieze de o zi liberă.
Femeie: „Ar fi interesant, de ce nu? Oricum acum lucram în modul hybrid, trei zile de acasă și două de la birou”.
Alegeri 2024
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
Privită ca un vis de mulți angajați, săptămâna de lucru de patru zile a ajuns să fie implementată permanent în cadrul unei companii din domeniul financiar-bancar. Deja 25 la sută dintre angajați au optat pentru acest program.
Modul de lucru a fost testat anul trecut și, potrivit rezultatelor, 82 la sută dintre angajați au acordat notă maximă programului, în timp ce 88 la sută au spus că noua structură a avut un impact pozitiv asupra sănătăţii emoţionale pentru că și-au putut planifica mai ușor timpul pentru pasiuni și familiei.
Liviu Zamfir, HR manager bancă: „Am observat un lucru și anume, o stare de bine, e greu cuantificabilă, dar e aproape un citat dintr-un comentariu care spunea că având o zi liberă are ceva la care să se uite – știe că acel timp îl poate planifica pe hobby, timp cu familia sau orice altă activitate”.
Programul presupune că timp de patru zile pe săptămână, angajații să adauge o oră în plus în fiecare zi de lucru. Așa au fie opțiunea să primească o jumătate de zi liberă la finalul unei săptămâni, fie o zi întreagă la două săptămâni. Companiile care au adoptat acest model speră să își fidelizeze angajații.
Tânăr: „Poti să faci un sacrificiu și ar compensa, mai bagi două ore în plus, deja muncești mult”.
Oana Botolan, specialist Resurse umane: „Este evident că această inițiativă sau această variantă se înscrie în toată seria de flexibilizare a pieței muncii și a condițiilor de muncă – flexibilizare de care nu scăpăm, este un trend firesc”.
Locurile de muncă cu program redus de tip „vinerea scurtă” și cele fără ore fixe la serviciu sunt oferite în special de companii din domeniul IT, publicitate, energie sau marketing. Pe de altă parte, profilul industrial și agricol al țării noastre împiedică testarea unui astfel de program la nivel național, spun antreprenorii.
Florin Jianu, președinte IMM: „Să muncești pământul trebuie 24 de ore sau nu poți să îți iei o zi în plus cocnediu, să lucrezi în industrie, unde ai foc continuu, unde nu poți să oprești anumite utilaje pentru că repornirea lor înseamnă costuri ridicate, programul este altul”.
Islanda, Spania, Marea Britanie și Japonia se numără printre țările care au testat programul de lucru de 4 zile pe săptămână, iar rezultatele au arătat că angajații au fost mai eficienți.
La nivel european, autoritățile nu au luat în calcul modelul, însă o directivă europeană obligă statele membre să ofere "formule flexibile de lucru" pentru salariații care au copii mai mici de 8 ani.