Ce este conceptul de „staycation”, adoptat de tot mai mulți români. „Îți aduce o satisfacție mentală”
Vacanţa acasă este tot un concediu. I se mai spune şi „staycation”, iar conceptul este îmbrățisat de tot mai mulți români, care atunci când își fac cheltuielile de vacanță, constată că nu se încadrează în buget.
Și nu doar că e mai ieftin, dar așa oamenii descoperă și locurile aflate la doar o oră sau două de casă.
Liviu Popică locuiește și muncește în Brașov, iar de cele mai multe ori alege să facă escapade aproape de casă, împreună cu familia. Preferatele lui sunt dealurile din Poiana Mărului sau Holbav. Aici, pe lângă plimbările lungi, interacționează cu sătenii, gătește și admiră, uneori, și răsăritul.
Liviu Popică: „De fiecare dată, mă simt mai mult decât ca într-o vacanță, pentru că am și cheltuielile reduse. Un concediu mai aproape de casă îți aduce o satisfacție mentală, ce poate să ajute comunitatea din care faci parte versus a susține o comunitate din afara țării”.
O vacanță petrecută acasă nu te provoacă doar să descoperi împrejurimile, ci și să îți găsești „refugiul”, care să te deconecteze de la agitația zilnică.
Ana Maria Barbu: Pare că sunt în Deltă, dar mă aflu acasă la mine, în gradină. E locul în care abia aștept să mă relaxez, să citesc și să ascult păsările, pentru că în jur e totul verde și e liniște, exact ca într-o vacanță.
Iar dacă vreți puțină adrenalină, iată ce puteți face la doar 40 de kilometri de Brașov, într-o zi liberă. Andrei Păcurar are lângă casa lui, din Vama Buzăului, un mic centru de echitație. Le oferă lecții celor care vor să învețe călărie, ori îi însoțește în plimbări pe munte.
Andrei Păcurar, proprietarul unui centru de echitație: „Tarifele pot pleca de la 100 lei pe oră, în funcție de preferințe. Poți să ajungi la trei, patru sute depinde câte ore vrei să fii pe munte. Zona Brașovului, cei care fug de acasă”.
Tot în zonă puteți să mergeți și la pescuit. Nu trebuie să fiți pregătiți, pentru că Alex vă pune la dispoziție tot ce vă trebuie: undiță, momeală, loc la masă cu grătar.
Alexandru Marica, proprietarul unui centru de agrement: „Pescuitul, care e principala activitate, se practică în regimul în care ce prinzi trebuie să cumperi, este 43 lei kilogramul. Tarifarea e direct proporțională cu distracția, cu captura. Un foișor se închiriază cu 50 lei și îl ai toată ziua”.
De aici, în doar zece minute, la pas, puteți vizita și cascada Urlătoarea, iar ziua se încheie într-o notă relaxantă.
Turistă: „Nu trebuie să plecăm foarte departe, că avem ce ne trebuie acasă”.
Turist: „Liniștea, fugim de oraș, aer curat”.
Conceptul „staycation” sau concediul aproape de casă a devenit și la noi un trend.
Romulus Oprică, sociolog: „Suntem în creștere pe un trend natural și acest trend e ajutat de cei doi ani de pandemie, care ne-au schimbat comportamentul, dar și de situația economică. Ce pune presiune pe bugetele noastre, ne face să ne uităm și la experienţe în apropiere de casă”.
Studiile efectuate recent au arătat că un sfert din români nu își permit să plece într-o vacanță, având în vedere contextul economic actual.