Ce duc romanii la amanet? Masini, tablouri, bijuterii sau genti de firma

01-06-2010 00:00


Disperarea ii impinge pe multi sa faca imprudente. Romanii care au nevoie de bani, cel mai probabil ca sa isi achite ratele la banci, au ajuns sa lase la casele de amanet masini, tablouri cu semnaturi celebre, bijuterii pretioase si genti de firma.

In general, clientul primeste intre 30% si 50% din valoarea obiectului, iar la finalul contractului are de achitat o dobanda de noua procente, pe luna.

Este si cazul unui barbat care a hotarat sa-si amaneteze un tablou semnat de Sabin Balasa. 

Clientul in cauza nici nu se gandeste ca nu isi va recupera peste o luna tabloul, mai ales ca este semnat de Sabin Balasa, unul dintre artistii de referinta ai picturii romanesti, cu lucrari vandute pe sume insemnate.

De o vreme insa, lumea lasa inclusiv genti de firma, obiecte de mobilier si nu numai. Ba mai mult decat atat, au inceput sa apara si autoturismele. O masina care a fost evaluata la 6.000 de euro a adus proprietarului un imprumut de 3.000 de euro. Conditiile sunt extrem de stricte.

Cristian Mitrea, director amanet: "Se au in vedere mai multe linii de evaluare, pornind de la pretul initial de achizitie, gradul de uzura, existenta documentelor originale. Dobanda va fi cuprinsa intre 0,1 si 0,3 % pe zi, in functie de evaluarea contractului."

Perioada de creditare este de 30 de zile, insa in cazul in care clientul nu a facut rost de bani, contractul poate fi prelungit. Daca tot nu reuseste acest lucru, obiectul va fi scos la licitatie sau urmeaza sa fie vandut in sistem de consignatie.

VIDEO PROTVPLUS.RO