Ce contin, de fapt, mezelurile pe eticheta carora scrie "traditional" sau "de casa"
Toba de casa cu emulgatori, leber traditional, colorat chimic, si zeci de sortimente de parizer taranesc cu aditivi, de care gospodarii nostri n-au prea auzit.
In prag de sarbatori, fabricile mari de mezeluri par sa fi gasit reteta succesului.
Folosesc pentru produse denumiri care le sugereaza clientilor gustul copilariei.
Aproape jumatate dintre mezelurile industriale au fost innobilate astfel. Dar pe etichete puteti citi imediat si lista cu adaosuri.
Iata ce inseamna muschi taranesc pentru familia Iacob de la Sibiu: carne, sare, busuioc si mustar.
Si reteta de toba, pe care o nepoata o spune clientilor la Bucuresti, e dezarmant de simpla: carne de porc, organe, sorici si cam atat.
La un singur stand de mezelarie dintr-un magazin mare am numarat 42 de produse a caror denumire comerciala include sintagmele "de tara, de casa, taranesc, traditional".
E drept ca suna mai bine decat "sunculita de fabrica, toba in stil industrial, carnati pe linie automata".
Exista reglementari care obliga producatorii sa isi declare reteta, dar nu trebuie sa demonstreze ca reteta e una clasica.
Indoieli apar si atunci cand afli ca se prepara in casa inclusiv parizerul si cremvurstii.
Daca veti merge prin sate, taranii nostri va vor spune, probabil, ca mosii lor nu le-au lasat retete pentru parizer si cremvursti tananesti.
Totusi, la targurile de producatori va veti convinge ca au mai invatat si satenii nostri care ceva trucuri comerciale si discretie.
Oricum, singurele restrictii privind retele sunt doar pentru producatorii care cer ca marfa lor sa fie certificata la nivel european ca produs traditional.
In prezent, doar unul are un astfel de aviz, iar alte 20 au documentatia depusa la ministerul agriculturii.
Sursa: Pro TV
Etichete: mezeluri, produse traditionale, aditivi alimentari,
Dată publicare:
12-12-2012 18:29