Cati bani dau romanii pe medicamente prin coplata si cat a "ajutat" statul bolnavii in 2015
Din totalul cheltuielilor cu medicamente in Romania, la nivelul anului 2015, doar 45% au fost acoperite din fonduri publice, producatorii au acoperit 10% prin taxa clawback, iar diferenta de 45% a fost suportata de pacienti prin coplata.
"Impactul sectorului medicamentelor inovatoare asupra economiei din Romania". Studiul realizat de PwC Romania pentru Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) arata, de asemenea ca, in 2014, existau 120 de medicamente in asteptare pentru includere in lista medicamentelor compensate, cele mai multe pentru afectiuni oncologice.
Romania se situeaza peste media europeana in ceea ce priveste patrunderea medicamentelor generice si fara prescriptie (OTC), cu 76% din volumul total al medicamentelor consumate in 2014, fata de o medie de 64% in alte tari din Europa Centrala si de Est, releva acelasi studiu.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Medicamentele inovatoare erau estimate in 2014 la aproximativ 24% ca volum si 60% ca valoare din totalul consumului de medicamente din Romania.
Producatorii de medicamente originale prezenti pe piata romaneasca au investit 77,1 milioane de euro in 2014 in Romania, majoritatea in activitati de cercetare si dezvoltare in medicina si in proiecte derulate in sprijinul pacientilor si al comunitatii medicale, arata rezultatele studiului.
"Companiile producatoare de medicamente originale creeaza locuri de munca, platesc taxe si impozite, au un impact concret, cuantificabil la nivel social si economic Prioritar insa, membrii ARPIM raspund misiunii de a creste accesul pacientilor la inovatie. Investesc constant in cercetare si dezvoltare in Romania si sprijina demersurile comunitatilor de pacienti in directia informarii si educarii medicale”, a declarat, luni, Calin Galaseanu, presedintele ARPIM.
Dincolo de investitiile in cercetarea medicala, conform studiului, amprenta industriei producatoare de medicamente la nivel economic si social in anul 2014 este definita si de: contributii directe si indirecte in valoare de 911 milioane de euro la PIB-ul tarii; contributii directe in valoare de 313 milioane de euro in taxe si impozite, dintre care suma de 240 milioane de euro prin plata suprataxei clawback; crearea a 16.700 de locuri de munca, atat direct, cat si indirect in cadrul companiilor care furnizeaza bunuri si servicii producatorilor de medicamente originale.
"In anul 2014, din totalul de 77,1 milioane de euro investiti in Romania, 30,8 milioane au fost alocati desfasurarii de studii clinice in arii terapeutice precum hematologie, oncologie, cardiologie, boli infectioase sau neurologie. In acest context, investitiile industriei farmaceutice la capitolul inovatiei in Romania, dincolo de cifre, s-au dovedit a fi salvatoare de vieti pentru pacienti. Prin studii clinice, acestia au avut acces la medicamente inovatoare si au primit astfel o noua sansa in lupta cu boala”, a adaugat Calin Galaseanu.
Suma de 37,5 milioane de euro a fost investita in programe de preventie si de educatie medicala destinate asociatiilor de pacienti si comunitatii de profesionisti medicali din Romania. In 2014, companiile membre ARPIM au sustinut 110 campanii de preventie, testare, monitorizare care au fost in beneficiul a peste 200.000 pacienti.
Studiul "Impactul industriei producatoare de medicamente inovatoare in Romania” are la baza datele furnizate in anul 2015 de 80 la suta dintre companiile membre ARPIM.