Câți bani au cheltuit românii în 2019 pe comenzi și ieșiri în oraș. Piața e în creștere

×
Codul embed a fost copiat

Aproape trei miliarde de euro au cheltuit, anul trecut, pe livrări de mâncare și ieșiri în oraș, locuitorii a cinci dintre cele mai mari orașe din țară, incluzând Capitala.

Un apetit sănătos pentru confort și diversitate a hrănit, așadar, piața restaurantelor, care a crescut în special în zona de catering.

Potrivit unui studiu recent, 83% dintre participanți au fost în ultima jumătate de an într-un local. Două treimi au mers la fast food și o treime au dat comenzi cu livrare la locul de muncă.

Cu bicicleta, mașina sau scuterul, curierii așteaptă în fața unui restaurant, care pune în sacoșe peste 500 de comenzi pe zi. În București, Cluj, Iași, Brașov și Timișoara, valoarea pieței de mâncare gătită, adică pub-uri, cantine, rulote și restaurante standard, a crescut cu 50 la sută în numai un an.

Dragoș Stănculescu, bucătar: „Ies cam 20-25 de porții. Vreo 6 ore. Iar pentru a fi gata de dat pe rotisor cam 24 de ore să stea la macerat.”

Citește și
fast food
Gestul revoltător făcut de un angajat al unui fast food. A fost concediat imediat

Reporter: „Deci în total, o zi și jumătate?”

Bucătar: „Da.”

40 la sută dintre clienți comandă de pe telefonul mobil. Un minut a durat să cerem o porție de porchetta.

Livrările fac legătura rapid între "înainte" și "după". Pe o rază de cinci km față de restaurante, mâncarea ajunge în București în vreo 25 de minute. Vorbim și de feluri simple, sendvișuri și salate, și de cele elaborate, sarmale, supe și ciorbe. Costul livrării se limitează, de obicei, la 10 lei, în funcție de firma de catering cu care au contract restaurantele.

Florin Maxim, autorul studiului: „În ultimii doi ani, piața de food service s-a dublat în România și a ajuns la 14,1 miliarde de lei. E clar o creștere a puterii de cumpărare a oamenilor. Își doresc ca lucrurile să fie din ce în ce mai simple și au și banii să își rezolve această nevoie.”

Bărbat: „Pentru că nu suntem acasă. Avem copii și nu mai vrem să mai spălăm vase. Măcar la prânz.”

2019 a fost un an bun pentru rulotele cu burgeri, dar și bistro-urile profilate pe ciorbe, plăcinte sau supe.

Ala Dumitrache: „Avem practic cinci feluri de chiftele, de porc, pui, vită, oaie și vegetariene. O comandă, în medie, este 33 de lei.”

Studiul făcut cu 800 de participanți arată că valoarea medie a unui bon de comandă, care include obligatoriu un fel principal și opțional băuturi și desert, e 42 de lei, mai puțin cu 20 la sută față de Budapesta și cu 30 la sută mai ieftin față de Viena.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Incendiu în terminalul plecări din Aeroportul Otopeni. Martorii se plâng de dezorganizare
Incendiu în terminalul plecări din Aeroportul Otopeni. Martorii se plâng de dezorganizare

S-a instalat panica duminică dimineaţă în Aeroportul Otopeni după ce într-un restaurant de tip fast food din terminalul Plecări a izbucnit un incendiu, care a fost stins după câteva ore.

Gestul revoltător făcut de un angajat al unui fast food. A fost concediat imediat
Gestul revoltător făcut de un angajat al unui fast food. A fost concediat imediat

Un angajat al unui fast food din Statele Unite a fost concediat, după ce a postat pe rețelele de socializare un filmuleț cu el făcând baie într-o chiuvetă de la locul de muncă.

Povestea bărbatulul ucis pentru un sandvici. A fost înjunghiat pentru că nu a stat la coadă!
Povestea bărbatulul ucis pentru un sandvici. A fost înjunghiat pentru că nu a stat la coadă!

Un bărbat a fost înjunghiat mortal într-un celebru fast food din Statele Unite, pentru că nu a respectat rândul la coada și s-a băgat în față.

Fast food cu mai mulţi gândaci decât clienţi, în Galaţi. Ce decizie au luat autorităţile
Fast food cu mai mulţi gândaci decât clienţi, în Galaţi. Ce decizie au luat autorităţile

Imagini revoltătoare la un fast-food din Galaţi. Un client a filmat duminică gândaci de bucătărie care mişunau nestingheriţi în interiorul restaurantului.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.