Câți bani au cheltuit românii în 2019 pe comenzi și ieșiri în oraș. Piața e în creștere
Aproape trei miliarde de euro au cheltuit, anul trecut, pe livrări de mâncare și ieșiri în oraș, locuitorii a cinci dintre cele mai mari orașe din țară, incluzând Capitala.
Un apetit sănătos pentru confort și diversitate a hrănit, așadar, piața restaurantelor, care a crescut în special în zona de catering.
Potrivit unui studiu recent, 83% dintre participanți au fost în ultima jumătate de an într-un local. Două treimi au mers la fast food și o treime au dat comenzi cu livrare la locul de muncă.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Cu bicicleta, mașina sau scuterul, curierii așteaptă în fața unui restaurant, care pune în sacoșe peste 500 de comenzi pe zi. În București, Cluj, Iași, Brașov și Timișoara, valoarea pieței de mâncare gătită, adică pub-uri, cantine, rulote și restaurante standard, a crescut cu 50 la sută în numai un an.
Dragoș Stănculescu, bucătar: „Ies cam 20-25 de porții. Vreo 6 ore. Iar pentru a fi gata de dat pe rotisor cam 24 de ore să stea la macerat.”
Reporter: „Deci în total, o zi și jumătate?”
Bucătar: „Da.”
40 la sută dintre clienți comandă de pe telefonul mobil. Un minut a durat să cerem o porție de porchetta.
Livrările fac legătura rapid între "înainte" și "după". Pe o rază de cinci km față de restaurante, mâncarea ajunge în București în vreo 25 de minute. Vorbim și de feluri simple, sendvișuri și salate, și de cele elaborate, sarmale, supe și ciorbe. Costul livrării se limitează, de obicei, la 10 lei, în funcție de firma de catering cu care au contract restaurantele.
Florin Maxim, autorul studiului: „În ultimii doi ani, piața de food service s-a dublat în România și a ajuns la 14,1 miliarde de lei. E clar o creștere a puterii de cumpărare a oamenilor. Își doresc ca lucrurile să fie din ce în ce mai simple și au și banii să își rezolve această nevoie.”
Bărbat: „Pentru că nu suntem acasă. Avem copii și nu mai vrem să mai spălăm vase. Măcar la prânz.”
2019 a fost un an bun pentru rulotele cu burgeri, dar și bistro-urile profilate pe ciorbe, plăcinte sau supe.
Ala Dumitrache: „Avem practic cinci feluri de chiftele, de porc, pui, vită, oaie și vegetariene. O comandă, în medie, este 33 de lei.”
Studiul făcut cu 800 de participanți arată că valoarea medie a unui bon de comandă, care include obligatoriu un fel principal și opțional băuturi și desert, e 42 de lei, mai puțin cu 20 la sută față de Budapesta și cu 30 la sută mai ieftin față de Viena.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: studiu, mancare, fast-food, bani cheltuiti,
Dată publicare:
03-03-2020 19:58