Iasi, un oras sub asediul pelerinilor. Zeci de mii de oameni asteapta sarbatoarea Sf. Parascheva

Dată publicare: 13-10-2013 19:05
Dată actualizare: 16-10-2013 06:56


Atmosfera de rugaciune si profunda reculegere, in asteptarea marii sarbatori a Cuvioasei Parascheva. Este impresionanta multimea de credinciosi de la Iasi, care, pentru cateva secunde in care vor atinge racla cu moastele, indura 15 de ore de frig.

Pelerinajul a sufocat orasul si zecile de mii de oameni au ocupat orice loc de cazare s-a mai putut gasi. Pana acum, peste 110.000 de credinciosi s-au inchinat la sfanta care, copila fiind, a murit pentru Hristos si ii ajuta acum, din cer, sa-si simta povara de necazuri mai usoara si viata mai plina de speranta.

Sfanta Parascheva va fi sarbatorita luni de toata suflarea ortodoxa, nu numai la Iasi, ci si in toate bisericile care ii poarta hramul. In Capitala Moldovei continua sa se aseze la coada, spre inchinare, sute si sute de oameni, in fiecare minut.

Jandarmeria a ridicat un elicopter si a surprins multimea impresionanta asezata in liniste la rand, pe mai bine de 3 kilometri. In liniste si rugaciune, fiecare spera sa capete aici vindecare de boli si, mai ales, de tristete si deznadejde.

Pentru ca toate locurile de cazare pentru pelerini sunt ocupate inca de acum doua saptamani, cei care vor sa participe luni la sfanta Liturghie sunt nevoiti sa doarma sub cerul liber sau unii mai norocosi au gasit si un cort.

"Eu am venit de joi, direct din Creta. Nu-ti este, nu poate sa-ti fie frig. Simti o caldura, esti inconjurat de o energie, eu ma simt intr-o alta dimensiune", spune o femeie.

Pentru prima data, liturghia nu se va tine in curtea Mitropoliei, ci pe principalul bulevard al orasului. Toata ziua muncitorii au pregatit scena unde luni va fi asezata racla cu sfintele moaste.

Si noaptea trecuta a fost una de priveghere, pace si rugaciune. Nici atunci cand un perete a luat foc de la atatea lumanari aprinse oamenii nu s-au clintit de la coada, ca sa nu-si piarda randul.

Intalnim in multime un batran de 96 de ani, care vine din Bacau la fiecare sarbatoare a Cuvioasei Parascheva, inca de cand era un baietas de cinci ani.

Toader Buga: "Dumnezeu ajuta ca sa ne mantuim de pacate".

"Vrea el sa vina... Are 96 de ani si de 96 de ani vine la Sfanta, de cand era mic", spune nepoata batranului.

Intalnim insa si foarte multi tineri, care gasesc in credinta ortodoxa singura cale spre o viata curata.

"Nu vrem bogatii sau averi... Sanatate si sa fie familia bine", spune un tanar.

Sfanta care ii primeste fiecaruia rugaciunea si necazul a trait exact acum o mie de ani. Si-a daruit averea mostenita de la parinti saracilor, s-a rugat in pustiu pentru mantuirea lumii si a murit la numai 27 de ani, langa actualul Istanbul. Credinciosii spun ca de atunci a facut minuni fara contenire.

Luni, dupa liturghia de sarbatoare, vor fi poftiti la praznic toti credinciosii. Pentru ei s-au pregatit 65.000 de sarmale, o mie de litri de vin, o mie de litri de bere.

Desi oamenii au asteptat cu rabdare la coada, in aceste zile de mare aglomeratie au fost si incidente. 40 de persoane au fost amendate pentru scandal sau furturi si patru copii s-au pierdut in multime, dar au fost repede gasiti cu ajutorul jandarmilor.

Au fost peste 600 de interventii medicale si 20 de credinciosi au fost dusi la spital. Dar cei mai multi au depasit starea de extenuare si au revenit la coada. Urmeaza o ultima noapte de priveghi, apoi ziua cea mare.


VIDEO PROTVPLUS.RO