Cât de periculoase sunt măștile de protecție aruncate la întâmplare. Semnal de alarmă tras de medici și activiști
Atenție unde aruncați măștile de protecție după ce le folosiți. Medicii și activiștii de mediu atrag atenția că, aruncate la întâmplare, ele sunt un adevărat pericol.
În primul rând, pentru ceilalți oameni care le pot atinge, dar mai ales pentru natură și animale. Iar străzile sunt pline de măști sanitare, pentru care autoritățile nu au pus încă la punct un sistem de colectare. În Capitală, voluntarii de mediu au reușit să colecteze, în doar 3 luni, o tonă de măști uzate.
Pe stradă, lângă borduri, în parcări, tufişuri sau pe garduri, măştile de protecţie răsar peste tot. Au fost aruncate la întâmplare de oameni care nu ştiu că măştile pline de microbi fac rău mediului. Sunt considerate deşeuri ce nu pot fi reutilizate.
Traian Giurgea, șeful unei stații de sortare a deșeurilor: ”Se găsesc şi în deşeurile menajere, le găsim după cum vedeţi şi în deşeurile reciclabile, în coşurile de pe stradă, deci peste tot. Sunt teoretic nişte deşeuri contaminate, atât timp cât au intrat în contact cu omul, pot fi contaminate. Acel om poate avea diverse afecţiuni, mai ales acum în situaţia pandemică pe care o traversam.”
Carla Donciu, Greeenpeace România: ”Ele poluează, fiind făcute din diferite tipuri de plastic, se transforma în microparticule care ajung ulterior în apă şi mâncare, care ajunge la noi.”
Deocamdată, autorităţile nu au amenajat spaţii speciale de colectare pentru aceste deşeuri periculoase. Voluntarii de mediu s-au mobilizat, însă la scară redusă.
Bogdana Popa, reprezentantul lanțului de supermarketuri: ”În trei luni de zile de implementare în magazinele din Bucureşti, am colectat 1000 de kilograme de măşti de unică folosinţă. Măştile colectate sunt valorificate energetic, adică sunt arse şi apoi, de exemplu, se folosec pentru producerea materialelor de construcţie.”
Potrivit unui raport internaţional, dacă nu facem nimic, mai bine de 1,5 miliarde de măşti de unică folosinţă vor ajunge în oceanele lumii.
În niciun caz nu este indicat să aruncăm măştile de protecţie în coşurile pentru deşeurile din plastic sau hârtie.
Ele sunt considerate deşeuri periculoase, aşa că recomandarea specialiştilor este să le strângem într-o pungă, iar atunci când se adună mai multe, le putem arunca în pubela cu deşeuri menajare.
În acest fel, îi protejăm şi pe angajaţii de la salubrizare care nu vor pune mâna direct pe ele.