Cat costa sa iti trimiti copilul sa invete in strainatate. Topul celor mai cautate destinatii si licee

Dată publicare: 07-08-2014 19:42
Dată actualizare: 10-08-2014 06:59


Dezamagiti de sistemul romanesc de invatamant, tot mai multi parinti care isi si permit financiar, decid sa-si trimita copiii la studii in strainatate inca din primul an de liceu.

Le este greu sa-i stie plecati, dar astfel, spun ei, le deschid noi orizonturi. In Occident, elevii studiaza mai putine materii, cursurile sunt bazate in special pe practica si cel mai important, diplomele sunt recunoscute oriunde in lume.

Andreea este din Bucuresti si la 15 ani pleaca pe alt continent sa studieze. A fost admisa in clasa a 9-a la Lakefield College School din Canada. O provocare enorma atat pentru ea, cat si pentru parinti.

Acolo va studia cel mult 10 materii, de luni pana sambata, va avea 40 de ore de voluntariat incluse in programa scolara si va locui in campusul scolii. Programul academic riguros este imbinat cu activitati sportive, de arta si distractive. Intr-un an, taxa de studiu ajunge la aproape 64 de mii de dolari canadieni.

Ileana povesteste deja ce inseamna sa inveti intr-o scoala din Anglia. Dupa 2 ani la un liceu in Galati s-a mutat la Manchester, la Abbey College. In sistemul britanic, in clasa a 11-a, fata a studiat doar psihologie, istorie, matematica si economie. Pentru ultimul va avea doar 3 materii.

''Profesorii sunt foarte apropiati de noi, le spunem pe numele mic, ne explica de cate ori e nevoie", povesteste Ileana.

In Marea Britanie elevii studiaza dupa programe diferite in functie de alegerile facute. Costul unui an de studiu este de aproximativ 43 de mii de lire sterline.

Sunt multi elevi romani si in liceele elvetiene. Un an de studiu in tara cantoanelor trece de 93 de mii de franci elvetieni.

Cei care vor sa aplice pentru un liceu din afara trebuie sa studieze piata cu cel putin un an de zile inainte. criteriile de selectie sunt foarte dure. Pe langa rezulatele scolare deosebite, strainii vor si o atitudine pozitiva din partea elevilor. iar cei care sunt implicati in actiuni de voluntariat au un mare avantaj.

Cele mai cautate destinatii pentru studiile liceale sunt Marea Britanie, Elvetia, Danemarca, Austria si Canada. Toate diplomele de bacalaureat sunt recunoscute si in Romania.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO