Cartoful in carantina. O boala ne lasa fara "mancarea saracului"
O boala fara leac ne va lasa anul acesta fara cartofi, care sunt deja la fel de scumpi ca portocalele. In Brasov, unde avem cele mai importante culturi, plantele au ajuns sa putrezeasca si a fost impusa carantina.
Vreme de 4 ani, fermierii nu mai au voie sa puna "mancarea saracului" pe terenurile contaminate. Chiar daca folosesc cartofi infestati, oamenii nu patesc nimic.
Brasovul si Covasna sunt cele doua judete care asigura jumatate din productie, dar si 70% din cartofii de samanta. In aceste conditii situatia este cat se poate de grava, mai ales ca bacteria aparuta in zona se extinde cu viteza si nu poate fi starpita prin stropirea plantelor. Putregaiul inelar, cum e numit in popor, se pune pe tuberculi si inmoaie tesutul pana se necrozeaza.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"A venit ca o bomba. Noi nu am cunoscut pana acuma o astfel de boala, care se pare ca a aparut si la noi. Nu numai ca ne distruge economic, dar dispare si putina sursa de producere a cartofului de samanta", spune Ion Bujgoi, inginer agronom.
Cultivatorii sunt disperati. "Sunt afectate peste 14 hectare din localitati din jurul Brasovului. In momentul de fata aceasta samanta nu mai poate fi comercializata, li s-a retras si certificatul de calitate a produsului", a declarat Calin Achim, director Directia Agricola Brasov.
Marfa de proasta calitate a ajuns oricum in piete, desi comerciantii nu recunosc acest lucru. Specialistii spun ca sunt necesare masuri drastice pentru ca nu exista nicio metoda chimica sau biologica de combatere a boli in afara instituirii carantinei, dezinfectia utilajelor si decontaminarea depozitelor.
Cei de la Ministerul Agriculturii le cer fermierilor sa foloseasca doar samanta certificata, insa in ultimii 20 de ani nu s-a investit mai deloc in genetica soiurilor.
Asa ca, in perioada urmatoare vom cumpara cartofi din Egipt, Turcia si Israel. Recent, Bulgaria a interzis cateva sute de tone de legume venite din Siria si Turcia pentru ca aveau o concentratie mare de pesticide.