Cărţile digitale nu mai sunt la modă în România. Vânzările de ebook-uri au scăzut în ultimii ani
Într-o lume condusă de tehnologie cărţile digitale nu mai sunt la modă în România. Deşi industria avea potenţial, vânzările de ebook-uri au scăzut dramatic în ultimii ani.
Asta pentru că majoritatea cititorilor preferă să răsfoiască şi să sublinieze o carte în loc să o citească de pe telefon sau tabletă. Nici editurile nu oferă variante digitale pentru toate ediţiile care văd lumina tiparului.
Chiar dacă variantele digitale cu titluri noi au apărut de mulţi ani în ţara noastră, piaţa de E-book-uri reprezintă doar 1% dintr-o industrie estimată la 100 de milioane de euro anual.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mihai Mitrică, directorul executiv al Asociaţiei Editorilor din România: ”E-book-urile sunt o categorie de carte pe care publicul o consumă în momente specifice, în deplasări, în concedii, în orice loc în care accesul la o carte fizică este îngreunat”.
Pe de altă parte, nici editurile nu produc carte în format digital pentru toată oferta pe care o au. O ediţie electronică presupune costuri suplimentare de criptare, astfel încât titlurile să nu fie copiate.
Loredana Tudor, Marketing Manager Libris: ”Strict la noi pe site avem în limba română peste 40 de mii de titluri, cărţi fizice, peste 40 de mii de titluri, în varianta electronică sunt undeva la 2000”.
Nadine Vlădescu, traducător editura Litera: ”Până acum tehnologia nu a permis cărţilor digitale să aibă toate componentele unei cărţi tipărite, mă refer la ilustraţii, la hărţi sau la grafice”.
Cărțile electronice sunt considerate de către statul român drept servicii IT, nu produse culturale aşa că au TVA de 19%, faţă de 5% pentru cele tipărite.
La nivel European, România se număra printre ţările cu cel mai mic număr de cărţi citite de pe laptop sau telefon. Țări precum Germania, Italia sau Olanda înregistrează procente de peste 5% din totalul vânzărilor de carte. Un procent de peste 11% îl întâlnim în Marea Britanie.
Andreea Chiuaru, blogger cărţi: ”Cred că îmi place feelingul de a mă cuibări cu o carte în fotoliu şi îmi dau seama că uneori ar fi mai simlu să am un kinder decât o carte de 600 de pagini, dar nu am făcut trecerea”.
Nadine Vlădescu, traducător: ”Există această cultură a prinţului, cartea tipărită, cartea obiect cu care ne-am obişnuit cu toţii şi cu care am crescut este vorba despre schimbarea unei paradigme şi este un lucru mult mai greu”.
Deşi în România nu există un site specializat pentru ebook-uri, pe internet, găsiţi o serie de platforme care vă pun la dispoziţie milioane de cărţi gratuite. De exemplu, pe Internet Archive, o bibliotecă digitală non-profit din America, găsiţi peste 20 de milioane de cărţi electronice şi texte sau Biblioteca digitală internaţională pentru copii oferă o colecţie de peste 4.600 de cărţi, traduse în 59 de limbi.