Primele efecte ale laserului de la Magurele. Investitorii au ridicat un "cartier rezidential al savantilor" cu 7 milioane EUR
Celebrul laser ELI de pe plaforma Magurele, care va fi cel mai puternic din lume, este inca in constructie, dar a inceput deja sa produca schimbari.
Deocamdata nu in fizica, ci pe piata imobiliara din sudul Capitalei. Mizand pe miile de oameni care vor ajunge sa lucreze la ELI in cativa ani, investitorii au ridicat deja un cartier rezidential care, spera ei, va deveni primul oras al savantilor din Romania.
Cateva zeci de apartamente din ansamblul rezidential din orasul Magurele au fost deja vandute. Felix Diac este unul dintre cumparatori, lucreaza in Magurele si s-a saturat sa faca naveta din Bucuresti: "Am luat un apartament cu o terasa spatioasa si abia astept sa ma mut. Momentan locuiesc undeva in Drumul Taberei si ma cam plictisesc pana ajung la birou. Acum o sa ajung la birou cu bicicleta in 5 minute daca ma grabesc. 10 minute daca nu ma grabesc, daca ma plimb".
Ansamblul in valoare de 7 milioane de euro este o investitie britanica, iar ambasadorul ne explica care a fost rolul laserului ELI de la Magurele.
"Eu insumi nu sunt un om de stiinta, deci nu stiu foarte bine detalii, dar stiu ca este un proiect foarte, foarte important si stiu ca cercetatori si alt personal care lucreaza si vor lucreze la ELI-NP trebuie sa locuiasca undeva", a spus Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti.
Deocamdata proiectul ELI-NP este abia in faza de constructie.
"In spatele meu aveti cladirea mai mica - laser - si cladirea cu acoperisul curb este cladirea gama. Ele trebuie sa fie finalizate pana in iunie 2015. Echipamentele speciale laser si gama incep sa vina din august - septembrie anul viitor si se termina montajul lor si punerea in functiune in 2017-2018", a dezvaluit George Cotea, directorul de control al calitatii al proiectului ELI-NP.
Atunci cand vor sosi echipamentele locul se va umple de specialisti cu inalta calificare, pe care dezvoltatorul spera sa-i atraga prin preturi, desi deocamdata are doar 200 de locuinte.
"Un apartament de 2 camere, 60 metri patrati, ajunge la 34.000 de euro. Avem deja oameni, lucratori in cadrul institutelor de la Magurele, care au cumparat aici. Nu vor fi suficiente locuinte cele pe care le avem acum dar avem de gand sa mai construim", a spus Cristian Mercioniu, dezvoltator.
Dezvoltatorul are deja cumparate terenuri pentru extindere.
"Preturile la terenuri nu au crescut, dar probabil ca in urmatoare perioada preturile vor creste, dar cred ca nu atat de mult incat sa strice un echilibru", a spus Narcis Constantin, viceprimar.
Proiectul ELI-NP costa 368 de milioane de euro si este finantat in proportie de peste 80% de Uniunea Europeana.