Romania are cel mai puternic laser din Europa, la Magurele. Vom putea fabrica acceleratoare pentru terapiile anticancer
Romania are cel mai puternic laser din Europa. La Magurele, a fost inaugurat ieri Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu laser - locul unde se vor face experimente importante pentru medicina, chimie, fizica sau aviatie.
Putem vorbi inclusiv de cercetari care le vor da bolnavilor de cancer sanse mai mari de vindecare. Investitia se ridica la 72 de milioane de lei, bani din bugetul de stat. Acest laser deschide noi perspective pentru cercetari in domeniul fizicii, al chimiei, biologiei, energiei, dar si in medicina. Concret, vom putea fabrica acceleratoare pentru terapiile anticancer. Laserul va actiona direct asupra tumorii si nu va mai distruge si tesuturile din jurul ei, asa cum fac in prezent raxele X.
Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Cercetare: "Vom realiza experimente in urmatorii 4-5 ani care sa pregeteasca noua genereatie de experiente cu laserul de 20 PW..."
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Pilonul de fizica nucleara va ajuta si la depistarea teroristilor. Vamesii vor putea radiografia containerele prin care nu patrund razele X. Iar cercetatorii estimeaza ca, in 50 de ani, raza va putea neutraliza si deseurile radioactive. Totodata, pe baza cercetarilor de la Magurele, specialistii vor putea modifica si imbunatati structura materialelor, fie ca discutam de sticla si plastic, fie ca vorbim de metale. Deja, primele contracte au fost semnate cu Agentia Spatiala Europeana si NASA. Pentru cei de la Agentia Spatiala Europeana, contractul se ridica la 200.000 de euro.
Laboratoarele inaugurate la Magurele atrag deja cercetatori din tara si din strainatate. Pentru intregul proiect, specialistii vorbesc de 13.000 de locuri de munca - disponibile in urmatorii ani.