Carnea de pui se va scumpi de la 1 ianuarie 2010 cu peste 20%
Fermierii vor majora preturile pentru a compensa anularea subventiilor. Potrivit lui Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari, piata carnii de pui trece prin cea mai dificila situatie din ultimii ani.
"In doar o saptamana, preturile la poarta fabricii au scazut de la 6,2 lei pe kilogram de carcasa la 5,5 lei. Acest lucru s-a intamplat din cauza evaziunii fiscale in masa. Intre tarile UE nu se plateste TVA, motiv pentru care importatorii cumpara carnea din afara, o vand aici mai ieftin decat producatorii locali. Sub presiunea acestor importuri, producatorii romani au fost nevoiti sa scada brusc preturile cu peste 10%", a explicat Van, mentionand ca ieftinirea din ultimele zile nu se va regasi in magazine, pentru ca diferenta va fi pastrata de retaileri.
El a mai spus ca la 6,2 lei pe un kilogram de carcasa la poarta fabricii, producatorii de pui abia isi acopereau cheltuielile.