"Caravana filmului romanesc - Cartea si filmul" in Bucuresti. Elevii si studentii vor urmari filme romanesti clasice

Dată publicare: 29-03-2014 15:38
Dată actualizare: 01-04-2014 06:48


film

"Ion: Blestemul pamantului, blestemul iubirii", "Veronica" si "Cel mai iubit dintre pamanteni" sunt doar cateva dintre peliculele care vor fi proiectate, in perioada 9 - 11 aprilie, la Casa de Cultura a Studentilor Bucuresti.

Proiectarea filmelor face parte din proiectul "Caravana filmului romanesc - Cartea si filmul", din dorinta de a reaseza ordinea fireasca intre arta scrisului si cea a filmului, subliniind aspectele care le apropie, dar si pe cele care le diferentiaza, potrivit Mediafax.

Mdv Audio Studio, impreuna cu Asociatia CineCultura, continua si anul acesta un proiect educational care se adreseaza in special elevilor de gimnaziu, liceenilor si studentilor: "Caravana filmului romanesc - Cartea si filmul".

Astfel, vor fi prezentate productii din cinematografia romaneasca clasica ale caror scenarii au ca sursa de inspiratie romane celebre, nuvele si povestiri din programa scolara si din bibliografia optionala a elevilor, de asemenea, operele unor autori romani. Sunt filme care, acum cateva decenii, au marcat si bucurat copilaria si tineretea multor generatii, care au crescut si s-au maturizat avand alaturi personaje din aceste pelicule celebre.

Asadar, dorind sa arate ca filmul este, de fapt, o carte citita altfel, debutul in Bucuresti al proiectului va avea loc in timpul saptamanii "Scoala Altfel. Sa stii mai multe, sa fii mai bun!", prin proiectiile organizate, in perioada 9 - 11 aprilie, la Casa de Cultura a Studentilor Bucuresti.

Programul filmelor prezentate este dedicat unui palier larg de varsta, de la copiii care se bucura de intalnirea cu Veronica si cu Lizuca din "Dumbrava minunata" la adolescentii si tinerii care incearca sa inteleaga realitatea din jur, pentru a putea sa se pozitioneze in ea, apeland si la modelele culturale ale societatii romanesti si la memoria sa istorica, in filme ca "Ion: Blestemul pamantului, blestemul iubirii", dupa romanul lui Liviu Rebreanu, si "Cel mai iubit dintre pamanteni", dupa volumul lui Marin Preda.

Astfel, pe 9 aprilie, de la ora 10.00, va fi proiectat filmul "Dumbrava minunata", de la ora 12.00 va rula pelicula "Veronica", iar, de la ora 14.00, "Felix si Otilia".

Maratonul filmelor va continua pe 10 aprilie, cand, de la ora 10.00, va fi proiectata pelicula "Amintiri din copilarie", de la ora 12.00, comedia "Mofturi 1900", iar, de la ora 14.00, "Cel mai iubit dintre pamanteni".

De asemenea, pe 11 aprilie, de la ora 10.00, va rula filmul "Tinerete fara batranete", de la ora 12.00, va fi proiectata pelicula "Mama", iar, de la ora 14.00, "Ion: Blestemul pamantului, blestemul iubirii".

Proiectul va continua la Casa de Cultura a Studentilor Bucuresti si in luna mai, in fiecare zi de marti. Totodata, in perioada 5 - 7 si 10 aprilie, "Caravana filmului romanesc - Cartea si filmul" va reveni la Gura Humorului, unde, in octombrie 2013, a demarat proiectul. Intrarea este libera la toate proiectiile, atat pentru elevi, cat si pentru toti iubitorii filmului romanesc.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO