Ce trebuie sa stie romanii la 38 de ani de la seismul devastator din 77. "Exista scenarii cu cateva mii de victime"
Marele cutremur de care se tot vorbeste nu se va produce in acest an, sustin specialistii de la Institutul de Fizica a Pamantului, in ziua in care se implinesc 38 de ani de la seismul devastator din 1977.
Autoritatile contrazic, astfel, teorile statistice care arata ca o data la 37 de ani Romania se cutremura. Insa, avand in vedere ca nimeni nu poate prezice un seism, oficialii trebuie sa fie pregatiti in orice moment.
Peste 1.500 de de morti, 11.000 de raniti si 31 de cladiri daramate - este bilantul negru al cutremurului care a zguduit Romania pe 4 martie 1977. Nimeni nu a prevazut la acea vreme un cutremur de o asemenea magnitudine: 7,2.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Daunele au fost atat de mari, spun seismologii, pentru ca miscarea placilor tectonice a avut loc la o adancime mica pentru Vrancea, de 94 de kilometri.
Nici astazi, dupa 38 de ani, nimeni nu poate prezice un astfel de dezastru.
Emil Sever Georgescu, reprezentant Incerc: "Exista scenarii care au ajuns la cateva mii de victime si acestea ar putea sa fie provocate de numai cateva sute de cladiri."
Efectele pot fi, insa, mult diminuate. E drept ca pe hartie exista dosare intregi de Protectie Civila. Toate spitalele au primit de la ISU planuri clare de interventie. Numai in Bucuresti sunt 19 ale Primariei si 24 subordonate Ministerului Sanatatii. Dintre acestea, cele 9 spitale de urgenta, impreuna cu serviciul de ambulanta ar urma sa preia ranitii in stare grava.
La Spitalul Clinic Sfanta Maria ar ajunge cei din sectorul 1.
Narcis Copca, manager Spitalul Clinic Sfanta Maria: "In cazul afectarii acestei cladiri, activitatea noastra se va muta la Spitalul Colentina si daca amandoua spitalele vor fi nefunctionale sau distruse, vom avea niste corturi instalate in partea de nord a Bucurestiului."
Spitalul are o capacitate de 285 de paturi, insa in cazul unei crize, acestea ar putea fi suplimentate pentru ca un numar cat mai mare de victime sa poata fi tratate. De asemenea, tot personalul medical ar fi chemat de acasa. Vorbim de 332 de medici, asistente si infirmiere.
Strategia de cooptare a spitalelor de urgenta e valabila in intreaga tara. In paralel, inspectoratele de protectie civila ii invata pe oameni cum sa se apere in caz de cutremur.
Specialistii Institutului National de Fizica a Pamantului sustin ca nici in 2015 si nici in anii urmatori nu ne vom confrunta cu cutremur de proportii.
"Sunt perioade active - anii '40, '77, '86, '90 - peste 6, iar acum pare o perioada mai linistita, chiar daca noi vedem in fiecare zi cutremure, dar acestea sunt fluctuatii normale ale activitatii", spune Mircea Radulian, seismolog.
Asta nu inseamna, insa, ca nu trebuie sa ramanem vigilenti. Cu atat mai mult cu cat un studiu realizat de INCERC arata ca in cazul unui seism ca cel din '77 am avea 450.000 de victime.