Campania puternică de oprire a bullyingului în școlile românești. Măsurile luate de unii părinți
''Opriți bullyingul sau desfiinţaţi recreaţiile!''. Este mesajul prin care organizaţia ''Salvați copiii'' doreşte să atragă atenţia asupra unui fenomen periculos.
Practic, un sfert dintre elevii români sunt agresaţi de colegi, fizic său emoţional. Pentru a stopa asta, consilieri şi psihologi vor merge prin şcoli. Esenţial este, spun specialiştii, că martorii să nu rămână indiferenţi atunci când văd sau aud că un coleg devine victima.
Mesajul radical a fost rostit în cadrul unei campanii care vrea să atragă atenţia că un copil din 4 este umilit în pauză de colegi. Cele zece minute în care ar trebui să se joace sau să socializeze se transformă pentru un sfert dintre copii într-un chin.
Iar în ultimii ani fenomenul a luat amploare. 4 din 10 elevi au fost răniţi în altercaţii violente iar la nivel european România este pe locul 3 din 42 în această privinţă.
Psihologii vor să îi ajute pe copii ca să nu devină victime sigure. Trebuie să găsească forţa să spună ce îi supără, iar dacă agresorul nu îşi schimba atitudinea, să apeleze la ajutor. Unul poate veni chiar de la ceilalţi colegi.
Ca să ajute cumva, organizaţia Salvaţi Copiii face consiliere în 12 şcoli. Un sprijin trebuie să vină însă şi din partea părinţilor. Aceştia nu aleg însă cea mai bună soluţie pentru copilul lor.
Laura Chiriac, psiholog: "Avem şi părinţii care au ajuns la limita puterii, cu mai mult de 3-4 şcoli schimbate în care copilul nu s-a integrat, iar una dintre variante ar fi homescoolingul sau plecarea în străinatate.''
Bullying se referă la umilirea în mod repetat a unui copil de către un altul, verbal sau prin gesturi . Acesta a devenit un fenomen în România, iar psihologii spun că riscul este că unii copii să devină depresivi şi chiar să aibă tendinţe sinucigaşe.
Consecinţele unor astfel de situaţii pot lăsa urme adânci, tocmai de aceea este bine să luaţi măsuri din timp şi să fiţi alături de copii.