CAMERA ASCUNSA. La ce riscuri ne expunem cand cumparam alcool de pe piata neagra. Unele bauturi contin otrava pura
7 din 10 sticle de tarie vandute in Romania isi gasesc cumparatori pe piata neagra. Asta chiar daca mare parte dintre aceste bauturi sunt contrafacute si imbuteliate in conditii insalubre.
Si, mai grav, unele sunt adevarate otravuri, sustin specialistii Asociatiei Producatorilor de Bauturi Spirtoase. Cu toate acestea, nimeni nu opreste ilegalitatile. Marci cunoscute de alcool sunt vandute la jumatate de pret fata de magazin, ziua in amiaza mare.
Intr-una din cele mai mari piete ale Capitalei, pe o taraba erau expuse ca intr-un bar mai multe branduri de tarie. Preturile scazute atrag imediat clientii.
Vanzator: "70 lei la 1 litru, 50 lei la 0,7. In magazin este un milion, un milion 200. Are picuratoare, are supapa, are tot."
Reporter: "Cum adica supapa?"
Vanzator: "Are de aia, picuratoare."
Incercam sa aflam cat de sigur este alcoolul si de ce nu are timbru.
Vanzator: "Cum sa fie contrafacut? Nu. Daca stii si il cunosti, il desfac. Nu are timbru. Cu timbru este la un milion 200 la magazin."
Cu alte cuvinte, evaziune pe fata, spune presedintele Asociatiei Producatorilor de Bauturi Spirtoase. Acum trei zile, a cumparat bautura din aceeasi piata.
Florin Radulescu, presedinte Spirits Romania: "Unul mi-a spus "daca vrei sa gusti", de parca eu aveam alcoolmetru sa pot sa-mi dau seama. Nu a avut nici cea mai mica strangere de inima sa-mi vanda asa ceva ca putea sa vanda alcool metilic."
Adica otrava pura. Numai la inceputul acestei luni 6 oameni au murit in Calarasi, dupa ce au baut alcool metilic. Ca sa afle ce a cumparat cu adevarat, presedintele Asociatiei Patronale a mers cu bautura la laborator.
Florin Radulescu, presedinte Spirits Romania: "Nu corespundeau din punct de vedere al calitatii. Nici macar ca gradatie alcoolica."
De pilda, daca intr-o vodca originala nici nu exista alcool metilic, in cea cumparata din piata concentratia era de 6,84 grame la hectolitru.
Mai mult, au fost gasite si urme de furfural, o substanta extrem de periculoasa.
Mariana Zamfirescu, specialist: Poate crea probleme grave de sanatate. Sunt iritanti pentru ochi si sistemul respirator."
Reprezentantii producatorilor de alcool spun ca acciza prea mare, care reprezinta peste 60 la suta din costul unei sticle, ii face pe unii romani sa nu le pese ce beau, fie ca e vorba de tarie, apa de gura sau chiar lichid de parbriz.
Romanii dau intr-un an 700 de milioane de euro pe bautura. Doar 180 de milioane la vedere. Din consumul total de 165 de milioane de litri, 120 de milioane se beau la negru.