Camera ascunsa. Cat costa un concediu medical fictiv si cati bani pierde astfel sistemul sanitar
300 de milioane de euro se scurg in fiecare an din sistemul sanitar romanesc pe internari fictive, aparatura medicala nefolosita si retete eliberate pe numele mortilor.
Este bilantul infiorator facut de Casa Nationala de Sanatate pentru un sistem aflat deja in moarte clinica. Si care risca sa isi dea obstescul sfarsit cu acceptul unor medici.
Cat de usor poti risipi mii de lei pentru tratarea unor boli inchjipuite cu ajutorul cadrelor medicale? Demonstratia a fost facut cu ajutorul unei camere scunse.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Pentru inceput, reporterii si-au testat puterea de convingere la Spitalul Municipal Oltenita. Au spus celor de acolo ca desi nu sufera de nicio boala, ar dori sa fie internati in vederea unui concediu medical. Reactia personalului demonstreaza ca astfel de practici sunt o obisnuinta.
Cu ajutorul unei sume de 100 de lei poti ajunge fata-n fata cu medicul recomandat, "biletul" tau catre o saptamana de concediu.
In realitate este insa o problema foarte mare. Pentru un astfel de pacient, statul plateste in medie 1000 de lei pe 5 zile. Oricum ni s-a dus vestea ca suntem campioni la internari, dublu fata de Olanda, spre exemplu.
Reactia doctorului, odata anuntat ca a fost filmat cu camera ascunsa, te lasa fara cuvinte.
"Eu stiu ca ati spus ca nu aveti nimic, dar poate va gaseam ceva", a spus medicul implicat cand a fost luat la intrebari.
Aceeasi risipa si la spitalul judetean Giurgiu, unde situatia pare trasa la indigo. Aici reporterii sunt trimisi la analize, culmea, de un medic care recunoaste ca a avut de curand un control pe cap pentru astfel de nereguli.
Iar situatia e mult mai grava. Internarile fictive si retetele false sau cele eliberate pentru morti produc o gaura in bugetul sanatatii de peste 300 de milioane de euro. De acesti bani, statul ar putea suporta, de exemplu, 100.000 de tratamente pentru bolnavii de cancer, folosind cele mai noi terapii.