Internshipurile, sansa tinerilor absolventi pentru o cariera in companii de renume. Cum se desfasoara un stagiu
Companiile multinationale au usile deschise pentru studentii sau absolventii bine pregatiti. Majoritatea cauta tineri pe care ii pregatesc prin programe de internship apoi, daca sunt buni, ii angajeaza. Sute de locuri sunt oferite si in acest an.
Romana are 25 de ani si a absolvit Facultatea de Drept. Inainte de a profesa in Romania, si-a dorit sa invete meserie intr-o institutie europeana. A aplicat online pentru un internship la Banca Europeana de Investitii. A fost acceptata si, timp de 5 luni, s-a mutat la Luxemburg.
Romana Hiritiu: "Ne vom ocupa de contractele de creditare a tarilor din sud-estul Europei, in special Romania si Turcia. Este platit sub nivelul minim al salariului din Luxemburg, dar noi studentii zicem ca ne vom descurca."
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
In fiecare an, institutiile europene ofera sute de internshipuri platite studentilor si proaspat absolventilor. Interesul in randul tinerilor, care viseaza sa ajunga sa lucreze pe un salariu cu multe zerouri, e mare. Putini sunt insa acceptati.
Pentru cei mai multi, ramane varianta internshipurilor din tara. Cristiana, de pilda, invata acum meserie la o companie de telecomunicatii.
Angelica Mirica, reprezentant Resurse Umane al unei companii de telecomunicatii: "Pregatim peste 500 de locuri de internship, in toate departamentele noastre: financiar, resurse umane, IT, tehnic, marketing, comunicare."
Cine lucreaza bine, poate sa ramana in companie. Si chiar sa aiba functii inalte. Este si cazul lui Silviu, care dupa ce a invatat sa incaseze banii, sa faca receptia marfii si sa aranjeze produsele pe raft, a ajuns sef de magazin la un lant de magazine.
Marius Stanciulescu, formator in cadrul lantului de magazine de proximitate: "Ca orice incepator intr-o meserie, a fost un pic stangaci, dar cu timpul s-a adaptat si uite ca astazi avem un sef de magazin cu rezultate foarte bune."
Programele de internship, adresate studentilor si absolventilor cu studii superioare, se desfasoara pe 3 pana la 12 luni si in cele mai multe cazuri sunt platite cu cel putin 300 de euro.