Ce riscă românii care vor case ieftine. Ţeava de gaze, racordată la o butelie ascunsă în pământ

Ultima actualizare: 06-11-2020 17:40

Odată cu criza sanitară oamenii se uită din ce în ce mai mult după case ieftine. Dar asta înseamnă și că locuințele sunt în cartiere mărginașe, fără drumuri, mijloace de transport în comun sau acces la școli și grădinițe.

În București și în împrejurimi, mai bine de jumătate dintre apartamentele finalizate în acest an au țintit acest segment.

Muncitor: "Arată ca orice oraş european. Când plouă, şi la Viena e apă".

Aceste imagini sunt din 2018, din Bragadiru, un oraș aflat la doar 16 kilometri de Piața Universității. Dezvoltatorii imobiliari au numit-o zonă rezidențială și le-au vândut oamenilor un vis ieftin, cu plata în rate, pe viață. Povestea se repeta încă, în multe zone din jurul Capitalei.

Florin Enache, coordonatorul proiectului: "Într-o localitate limitrofă, cineva a cumpărat o casă bucuros, după două zile a rămas fără gaz şi când a sunat la furnizorul de gaz i s-a spus că ”Ne pare rău, nu avem reţea în zonă”. Butelia era îngropată în grădină".

În 2020, mai bine de jumătate din piața din București este dominată de locuințe ieftine, mici și departe de centru. Metrul pătrat nu depășește 1.300 de euro.

Florin Enache, proiectul Better: "Sunt riscurile tehnice pe care nu le resimțim, să zicem structura și cutremurul. Riscurile imediate le găsim pe toate forumurile, de la diverse situații în care a căzut tavanul pentru că a fost tencuiala proastă, diverse probleme de instalații, inundații sau căderi tensiune”.

Jumătate din aceste apartamente ieftine fac parte din proiecte cu infrastructură precara: fără drumuri, utilități, transport public, școli sau spații verzi.

Locuințele sunt construite aproape de ansambluri rezidențiale deja existente. Doar că întâi se ridică blocurile și mai târziu infrastructura.

Cumpărătorii sunt atrași de prețul mic: metrul pătrat variază între 750 și 900 de euro.

Viorel Mohorea, consultant imobiliar: ”Să nu ezite să ceară consultant de specialitate când caută să facă o achiziție, de la partea juridică până la informații cum e construit, ce fel e construit și să își facă temeinic calculele înainte să ia o decizie care poate fi o decizie pe care mulți dintre noi o iau o dată în viață".

În București, 40 % dintre locuințele noi, livrate în acest an, sunt apartamente mai mari, cu finisaje de calitate și amplasate de obicei în cartierele "bune" ale Capitalei.

 

La locuințele de lux, prețul ajunge și la 4.000 de euro metrul pătrat

 

Dar și preturile sunt pe măsură: pleacă de la 1.300 și pot ajunge la 2.000 de euro pe metrul pătrat.

O surpriză o reprezintă locuințele de lux, unde metrul pătrat poate ajunge și la 4.000 de euro.

Aici se înregistrează un record istoric de tranzacții, ca valoare: peste 250 de milioane de euro, în 2020. Multe sunt cumpărate cu banul jos.

Gabriel Voicu, consultant imobiliar: "În zona de lux, ponderea din surse proprii din calculele noastre depășește 50 %".

În total, în Capitală se estimează că în acest an vor fi gata 16.000 de locuințe. Un nou record. Iar 80 % dintre proiecte au fost vândute înainte de a fi gata.

Până la finalul anului, consultanții imobiliari estimează că prețurile locuințelor vor stagna după ce în acest an vorbim de o creștere medie de 3-4 %.

Pe de altă parte, ne avertizează să fim atenți la ce cumpărăm. Când e vorba de proiecte în construcție, criza sanitară ar putea întârzia livrarea și recepția locuințelor.

Doar în București, în 2021 ar trebui să fie finalizate peste 10.000 de locuințe, iar alte 10.000 sunt în diverse stadii de construcție.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO