Telemeaua romaneasca se vinde in Occident si cu 200 lei/kg. Formula prin care 5 fabrici exporta in tari cu traditia laptelui
Amatorii de delicatese din Olanda, Belgia si Italia au prins gustul branzei cu mucegai nobil, produse in Romania. Iar americanii, nemtii si sirienii sunt innebuniti dupa telemeaua veche de oaie, adusa din tara noastra.
Vorbim despre o nisa in plin avant: exportul de sortimente fine de branza, in ceea ce am putea numi "sistem lohn". Cu alte cuvinte, contractele impun romanilor sa produca si sub alte branduri.
De cateva luni, intr-o fabrica din apropierea Clujului se produc sortimente de branza, sa le spunem atipice pentru piata noastra: cu mucegai albastru si alb, cu carbune, trufe si ierburi aromate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Ideea i-a venit sotului meu care s-a specializat in Franta. Retetele sunt cele traditionale frantuzesti", spune Marcela Spinu.
Reporter: Ati fi reticenta sa cumparati un camembert sau o branza albastra facute in Romania?
Client: Nu cred, dar nu prea sunt eu consumatoare de asa ceva.
Strainii, in schimb, sunt. Si, cautand variante mai ieftine, au ajuns si la noi. Cinci fabrici romanesti reusesc in prezent sa vanda castraveti gradinarului, adica sa exporte branzeturi speciale in tari cu traditie a produselor din lapte. Cele mai surprinzatoare destinatii sunt Belgia si Olanda, dar si Italia, Cehia si Ungaria. Mai nou, pleaca loturi spre Liban si Siria, dar si peste Ocean, in Statele Unite.
E drept, in majoritatea cazurilor, branza e trimisa in calupuri, e portionata si etichetata peste hotare si vanduta apoi sub numele importatorului.
"Retailerul, magazinul are propriul brand sub care se vinde. S-ar putea ca aceste produse sa se intoarca la noi sub marca proprie olandeza sau frantuzeasca", spune Ovidiu Spanu.
Nu exportam doar in sistem similar cu lohnul. Branza veche traditionala, produsa de alte fabrici din Brasov, Sibiu si Alba a reusit sa isi impuna brandul original peste hotare. Revenind la cei care exporta vrac, Uniunea Europeana le va da bani pentru publicitate.
"Ei ar trebui sa jongleze un pic, sa facem si putin marketing. Deja s-a stabilit la Bruxelles ca vor veni 2 milioane de euro pentru promovare", a spus Dorin Cojocaru, presedintele Patronatului Laptelui.
Pe piata interna, telemeaua maturata, de oaie sau de capra, ajunge la 30-40 de lei kilogramul. Destul de scump pentru consumatorii nostri. Vreti sa stiti cu cat se vinde in strainatate? 150-200 de lei pe kilogram. Cu profitul obtinut din aceste contracte, producatorii isi pot moderniza fabricile.
Piata branzeturilor din Romania a ajuns la 1,3 miliarde de euro si e in crestere. O zecime din productie merge la export.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, exporturi, brânzeturi, specialitati,
Dată publicare:
11-08-2014 19:12