600 de copii cu malformaţii mor anual pentru că nu au unde să fie operaţi

Ultimul update: Luni 14 August 2017 16:19
Data publicarii: Luni 07 August 2017 19:20
Categorie: Sanatate

Copiii bolnavi ai României se sting aşteptând un loc în spital sau medici pregătiţi să-i trateze.

Realitatea crudă arată că între cei cu malformaţii cardiace cel puţin 600 mor în fiecare an pentru că nu au unde să fie operaţi.

Lor li se adaugă alte câteva sute cu leucemie sau alte, maladii grave. Ce face statul în tot acest timp? Renunţă la proiectele prin care ar trebui să construiască spitale. Memorandumul semnat anul trecut cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru ridicarea a două unităţi noi în parteneriat public- privat a fost dat uitării.

Secţia de terapie intensivă a spitalului Marie Curie este cea mai modernă din Sud estul Europei, însă niciodată nu a fost destul de încăpătoare pentru toţi bebeluşii care se nasc cu inima bolnavă.

În curtea spitalului Marie Curie trebuia să înceapă cel târziu în luna iunie a acestui an ridicarea unei noi secţii în care să fie trataţi copiii cu probleme grave de sănătate. Planurile arătau că aceasta va avea un centru de trauma, neurochirurgie pediatrică, linie de garda, dar şi un centru de transplant.

Nu s-a mai întâmplat nimic.

Doctor, Cătălin Carstoveanu, şeful secţiei de taerapie intensivă Marie Curie: ''În Romania sunt trataţi doat 60% dintre copiii cu probleme grave, restul nu au nicio şansă, mor.''

Al doilea spital de pe lista cu peste 320 de paturi şi aparatură performanţă urma să fie ridicat în curtea Institutului de boli cardiovasculare CC Iliescu, construit în 1965.

La Institutul CC Iliescu nevoia unei clădiri noi este acută. Actuala construcţie este încadrată la gradul 2 de risc sesimic. În mai puţin de 3 ani pacienţii de aici ar fi putut beneficia de condiţii de tratatament la fel că în spitatele private.

Guvernul a oprit proiectele deşi memorandumul cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare era semnat. Străinii s-au angajat anul trecut să plătească toate studiile de fezabilitate, astfel încât la începutul verii să poate demara lucrările cu bani de la companii private.

Doctor, Cătălin Cîrstoveanu, șef secția ATI: ''Avem nevoie de spitale. O mie de copii sunt trimişi în afară anual''

Statul urma să investească abia când spitalele erau funcţionale şi doar dacă partenerii privaţi respectau toate criteriile de performanţă impuse.

Am încercat să aflăm de la Ministerul Sănătăţii şi de la cel de Finanţe ce s-a întâmplat cu acest proiect însă oficialii şi-au păsat responsabilitatea. Din păcate, şi copiii bolnavi aşteaptă răspunsul autorităţilor. Doar că ei nu au întotdeauna timp.

Cum ar putea opera chirurgii in viitor, pentru a preveni raspandirea bacteriilor. De ce nu o sa mai aiba nevoie de haine
Cum ar putea opera chirurgii in viitor, pentru a preveni raspandirea bacteriilor. De ce nu o sa mai aiba nevoie de haine
VIDEO PROTVPLUS.RO
spital program medici
Medic concediat din cauza modului în care vorbit cu părinţii unui copil bolnav
Românii consumă excesiv de multe antibiotice. Greşeala pe care o fac medicii
Diplome pe bandă rulantă pentru asistenți medicali români care NU au fost prezenți la cursuri
Apel disperat făcut de medici pentru un bebeluș. Realitatea cumplită din maternităţile româneşti
Cifre alarmante pentru copiii născuţi după anul 2000. La ce boală sunt predispuși
Răniţi cu arsuri grave aşteaptă cu disperare să fie transferaţi în străinătate. Cazul unui bărbat din Constanța
sport copii
Copiii de 3 ani au nevoie de 3 ore de mişcare pe zi, noua recomandare a autorităților medicale, în SUA
O femeie din Iași a primit un transplant de rinichi, după 18 ani de dializă
Românii asociază în mod greșit cancerul de piele cu alunițele. Împreună, putem SKINba lumea în bine
Fetiță de 9 ani trimisă în judecată de CAS, pentru neplata unor analize. Cum s-a creat situația absurdă
Medic de la Oradea, concediat pentru comportament neprofesionist: ”Pacienta oricum va muri”
Sorina Pintea, reacție după moartea tânărului din Neamț. ”Transferul s-a făcut în momentul potrivit”