Boala limbii albastre a fost descoperita si in judetul Braila. Industria alimentara este grav afectata
Un nou focar de "boala limbii albastre" a fost depistat la noi in tara, de data aceasta in judetul Braila. In total, in 7 judete sunt vaci cu aceasta boala. Desi nu este contagioasa si nu se transmite la om, boala afecteaza industria alimentara.
Boala limbii albastre a fost descoperita la o vaca din comuna Ulmu, judetul Braila. Proprietarul mai are doua vaci care sunt sanatoase. N-are idee cum s-a imbolnavit cealalta. Animalul a intrat in carantina. Poate fi scos pe pasune pe o raza de pana la 20 de kilometri in jurul localitatii, dar are un program strict pentru asta: de la 10 dimineata pana la 6 seara. In restul timpului, trebuie sa stea in adapost, pentru ca boala este transmisa de un tantar care este activ de la 6 seara pana a doua zi dimineata, la ora 10.
"Este primul caz de boala limbii albastre declarat in judetul Braila. Prin medicul veterinar oficial am efectuat decontaminarea, dezinsectia adapostului. Ramanem in continuare in alerta", spune Nita Caragata, director executiv DSVSA Braila.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Alerta se pastreaza pentru situatia in care animalul nu se vindeca. Atunci va fi sacrificat. Medicii veterinari dau asigurari ca boala limbii albastre nu se transmite la om si putem consuma fara probleme carne si lapte. Drept dovada, nicio tara din Europa nu a interzis importurile de carne din Romania. Europenii nu par sa fie speriati de boala limbii albastre, dar ne conditioneaza: vor sa cumpere de la fermierii nostri daca lasa la pret cu pana la 30%.
Intre timp, importurile au fost blocate de tari din afara Europei, cum ar fi Iordania, Siria si Israelul, care pana acum cumparau doua treimi din animalele exportate: aproape 300.000.
Sursa: Pro TV
Etichete: fermieri, exporturi, boala limbii albastre,
Dată publicare:
07-09-2014 19:08