Romania intra in alerta sanitar-veterinara dupa ce boala limbii albastre la bovine a fost confirmata. Reactia ANSVSA
Alerta sanitar-veterinara in Romania. Pentru prima data, la noi, a fost confirmata boala limbii albastre la bovine, astfel ca medicii veterinari trebuie sa fie pregatiti sa ia masuri pentru ca maladia sa nu se raspandeasca.
UPDATE 19:00 Boala limbii albastre a fost confirmata pentru prima data la noi in tara pe 22 august, in urma unor teste de laborator. In judetul Buzau au fost confirmate 28 de focare, iar boala a afectat 73 bovine si 5 ovine.
La bovine, infectia odata instalata este caracterizata prin febra, salivare excesiva, umflarea fetei si a limbii, care devine vinetie. Unele animale dezvolta si leziuni la copite si slabesc excesiv. Formele acute de boala sunt fatale pentru 30 la suta dintre cazuri, dar animalele care au forme usoare se pot vindeca intr-o luna, sub tratament. Restul sunt obligatoriu sacrificate.
"Dorim sa linistim populatia, nu e pericol", a spus directorul ANSVSA, Cristian Duicu.
Alerta sanitar-veterinara in Romania
Deocamdata, focarele au fost confirmate in 5 localitati din judetul Buzau. Boala limbii albastre nu afecteaza omul, sustin autoritatile, astfel ca nu exista vreun pericol sa consumam carne de vita sau lapte. La aceasta ora, expertii ANSVSA se intalnesc pentru a stabili un set de reguli care sa stavileasca o eventuala epidemie.
Potrivit autoritatilor internationale in domeniu, peste 50 de bovine care provin din mai multe gospodarii din judetul Buzau sunt afectate de boala limbii albastre.
Oamenilor li s-a recomandat sa nu manance carne de la animalele bolnave sau sa bea lapte si sa nu instraineze bovinele bolnave. Oricum s-au luat masuri pentru izolarea animalelor bolnave care ulterior vor fi sacrificate in conditii de maxima siguranta.
Afectiunea este cauzata de un virus care este transmis la bovine prin intepatura unei specii de tantar, iar aceasta boala este sezoniera.
Pe de alta parte, cei de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara sustin ca boala limbii albastre nu afecteaza omul, dar produce pagube economice, pentru ca animalele bolnave trebuie sacrificate, fermierii despagubiti iar zona sa intre in carantina.
Confirmarea bolii pentru prima data pe teritoriul Romaniei nu afecteaza exporturile sustin reprezentantii crescatorilor de bovine. Mai ales ca anul aceasta sunt in discutie 4 transporturi de bovine in China.
In Europa, boala limbii albastre a fost confirmata si in Italia, Spania, Franta , Portugalia, Grecia si Bulgaria.