Boala limbii albastre a decimat sute de oi in Mehedinti. Ciobanii isi vad afacerile distruse: "Am investit multi bani"
Sute de oi au murit in Mehedinti in ultimele zile, din cauza bolii limbii albastre.
Ciobanii suparati evalueaza pagubele si spun ca, daca autoritatile sanitar-veterinare nu ii ajuta cu un vaccin care sa stavileasca epidemia, e posibil ca anul viitor sa nici nu mai aiba turme. Medicii veterinari spun ca vaccinul, disponibil doar in Spania si Portugalia, nu este importat in Romania, pentru ca e prea scump.
Din cauza bolii limbii albastre, ciobanii isi vad acum toata afacerea distrusa: in fiecare zi, animalele cad din picioare si nu pot fi ajutate cu nimic. "Aici am bagat 10.000 de euro in curent si apa, saivan, am jur de 300 de oi si 100 de capre, la ovine s-a pus limba albastra care nu se trateaza", spune Nicolae Butoi, crescator de oi.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
"Am luat 10 berbeci de la Turnu Magurele, 500 de euro bucata, am investit multi bani, acum s-au imbolnavit, stau cu tratamente, mi-au murit in jur de 40, mai am pe camp 120 insirate, schioapata, se imbolnavesc, nu stim cu ce sa le tratam", afirma la randul lui Constantin Calagiu, crescator de oi.
In lipsa unui leac, satenii recurg la metode babesti: taie urechile animalelor, in speranta ca le vor salva. Medicii veterinari spun ca procedura e complet inutila.
Boala limbii albastre afecteaza oile, caprele si vacile si se transmite prin intermediul unei specii de tantari.
Desi proprietarii sunt obligati sa ridice animalele moarte si sa le incinereze, in Mehedinti, hoiturile zac abandonate pe camp. Ciobanii spun ca, din cauza turmelor decimate de boala, la primavara nici nu vor mai avea miei.
"Animalele nu prea mananca in perioada asta, slabesc si mor. Nu exista vaccin la noi in tara, nu se face vaccinare", explica Daniel Fainis, medic DSV Mehedinti.
Trei localitati din Mehedinti sunt declarate focare de boala limbii albastre la ovine si autoritatile monitorizeaza si alte zone din judet aflate in pericol. Pana acum, maladia s-a extins in 63 de comune din 12 judete. Cele mai multe cazuri au fost semnalate in Buzau, Olt, Prahova, Valcea, Bacau si Gorj. Trebuie spus ca boala nu se transmite la om.
Sursa: Pro TV
Etichete: vaccin, fermieri, ovine, boala limbii albastre,
Dată publicare:
26-09-2014 13:15