Biserica din sec. al XIII-lea renovata cu termopan si spuma poliuretanica
In timp ce strainii isi vand orice colt de istorie si au grija de monumentele vechi ca de ochii din cap, la noi, nepasarea si ignoranta sunt la ele acasa.
Ultimul exemplu este transformarea uneia dintre cele mai vechi biserici sculptata in piatra, din secolul al XIII-lea, intr-un kitch cu termopane si spuma poliuretanica.
Asa s-a gandit sa o infrumuseteze chiar preotul care slujeste in ea, gasind sa distruga tamplaria din lemn veche de sute de ani. Explicatia: iarna e prea frig, iar termopanul tine de cald.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Biserica sapata in stanca de la Alunis dateaza din anul 1274. Este unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din Romania si singura de acest fel in care se mai tin slujbe.
Chipul ei a fost uratit peste noapte de geamuri termopan, spre groaza turistilor si localnicilor care vin de multa vreme sa se roage in acest lacas.
Isprava apartine chiar preotului, care s-a gandit ca termopanul tine de cald si a distrus ferestrele originale din lemn vechi de sute de ani. Le-a pus pe foc, odata cu bucata de istorie pe care o pastrau.
Culmea, la Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei nimeni nu pare ingrijorat pentru degradarea bisericii. Ba oficialii se arata chiar incantati de "modernizarea" monumentului.
Tot in Buzau, chiar in oras, la Biserica Banului, construita in 1571, la intrare a aparut o usa mare din termopan in conditiile in care toata cladirea este din fier si piatra.
Totusi, cineva acolo sus in Minister a vazut ispravile celor doi preoti: "Ar fi trebuit sa aiba autorizatie din partea Comisiei de Cultura. Sunt ilegale si ii vom pune sa le dea jos", a spus Ionel Stanuta, consilier Directia Cultura Buzau.
Cei de la Directia de Cultura mai spun ca vor sesiza si politia, iar preotilor li se va putea intocmi dosar penal pentru distrugerea monumentelor istorice.
Sursa: Pro TV
Etichete: biserica, ministerul culturii, monumente istorice,
Dată publicare:
11-11-2010 00:00