Bijuterii romanesti de epoca, scoase la licitatie in Capitala. Cum arata cadoul perfect pentru 8 martie
Diamante, safire, smaralde, si perle, toate de martisor. Cu alte cuvinte, domnilor avem un pont pentru dumneavoastra, mai ales ca se apropie luna martie.
Bijuterii de zeci de mii de euro care au apartinut aristrocratiei romanesti vor fi scoase la vanzare de cele mai prestigioase case de licitatii din capitala.
Cele mai multe dintre piesele scoase la licitatie sunt din perioada belle epoque, adica de sfarsitul secolului al XIX lea cand principiul oamenilor era bucuria de a trai. Pretioasele bijuterii sunt insotite de certificate care garanteaza valoarea pietrelor si a materialului.
"Sunt martisoare, dar martisoare din metale pretioase, ce le reuneste este minutia executarii lor, asa cum e specific martisoarelor si bijuteriilor epocii", spune Alexandru Baldea, proprietar casa de licitatie.
"Acest pandantiv lalique este decorat cu un smarald cu taietura para, 78 de granate verzi cu taietura briliant si 23 de safire galbene, valoarea sa este estimata la 15.000 de euro, iar la el se poate asorta si o pereche de cercei in acelasi stil. Pentru ei, ati putea plati aproximativ 10.000 de euro" relateaza Alexandra Tanasescu, corespondent Pro TV.
Exista, insa, si martisoare de epoca pentru bugete mai mici. Unele costa doar cateva zeci de euro. Indiferent de pret, toate sunt, insa, de colectie.
"Ele provin din varii familii, fie aristocrate, ale trecutului, prin mostenitorii lor, fie ale prezentului", dezvaluie Alexandru Baldea.
Din aceeasi perioada, regasim la o alta casa de licitatii, casete de bijuterii lucrate la Paris, dar si posete in care domnisoarele obisnuiau sa isi tina pudra pentru nas si carnetelul de bal. In vremuri in care nu existau telefoane mobile, numele domnilor care le invitau la dans, erau asternute frumos, pe hartie.
"Denota dorinta de eleganta, de frumos a bunicilor, strabunicilor nostri, a celor care aveau obiceiul sa se duca la concerte sau sa dea concerte la ei acasa", spune Luminita Ghildus, proprietar casa de licitatii.
Alti organizatori de licitatii s-au gandit la cei care prefera bijuteriile mai noi. De exemplu, o casa din Bucuresti s-a orientat catre podoabe din anii '60-'70, aduse din Italia. Dintre acestea, cea mai scumpa piesa are ca pret de pornire 1000 de euro.