Biblioteca Nationala a Romaniei a lansat o platforma online pentru cei nevazatori. Cum poate fi accesata
Persoanele cu deficiente de vedere au la dispozitie o biblioteca digitala gratuita pe care o pot accesa de oriunde, pe internet.
Peste 3.000 de carti de literatura, psihologie, filosofie, istorie sau stiintele juridice au fost postate deja pe platforma.
Proiectul "Sunetul paginilor" apartine Bibliotecii Nationale a Romaniei si vine in sprijinul celor nevazatori, care acum au un acces limitat la lectura: volumele in alfabetul Braille sunt putine, iar cartile audio au un pret piperat pentru multi doritori.
Sorin este un mare iubitor de carti si prefera in special beletristica. Se bucura acum ca are la dispozitie gratuit o intreaga biblioteca digitala, unde a gasit deja o multime de titluri interesante.
Sorin Tata, nevazator: "Interfata e foarte simpla.Iin cel mult 5 minute iti dai seama cum sa folosesti pagina. Initiativa ma bucura"
Cu peste 3.000 de volume, vorbim despre cea mai mare biblioteca digitala pentru persoanele cu deficiente de vedere din Romania. Poate fi accesata pe site-ul www.bibnat.ro.
Adriana Boruna. sef serviciu in cadrul Bibliotecii Nationale a Romaniei: "Pentru a o accesa, persoanele interesate tb sa vina macar o data la sediul bibliotecii cu o copie a certificatul care atesta dizabilitatea. in baza acestei copii obtin un username si o parola cu care se pot loga la biblioteca si pot cauta cartile de care au nevoie."
Theodor, un baiat de 14 ani foarte talentat, a tinut sa fie printre primii care se inscriu. Si-a facut o lista cu primele carti de aici pe care vrea sa le citeasca.
Reporter: Ce ti-ai dori?
Theodor Radulescu: Morometii sau o carte in Braille ar fi David Copperfield."
Biblioteca digitala poate fi accesata de pe orice calculator, pe care este instalat un soft cititor de ecran, care-i permite persoanei nevazatoare sa auda textul accesat. In Romania sunt peste 100 de mii de oameni cu dizabilitati vizuale.