Berea "craft", noua vedetă în România. Cât câștigă fabricanții de bere artizanală


Ultimul update: Luni 22 Aprilie 2019 20:06
Data publicarii: Luni 22 Aprilie 2019 18:37
Categorie: Stiri Economice

Jumătate dintre românii care iau masa la restaurant comandă și bere, iar, anul trecut, 3 la sută din berea vândută în România a fost din categoria "craft".

Așa se numește berea artizanală, făcută în mici ateliere și vândută mai nou în magazine profilate pe băuturi cu arome aparte și ediții limitate.

Berile craft sunt dorite în meniu și de cei care investesc în localuri, chiar dacă plătesc pe un butoi de două- trei ori mai mult decât pe marfă produsă de marile fabrici de bere.

Berea produsă "în casă" a făcut să curgă, anul trecut, aproape 26 de milioane de euro din butoaie în conturile fabricanţilor. Nu-i de mirare că în piaţa se creează verigi funcţionale intre berari, cei care au deschis noi localuri şi amatorii de bere.

- Daniel Mischie, reprezentantul berăriei: "Operatorii de restaurante cauta poluri de interes. 50 la sută din clienţii din restaurante consumă bere"
- Reporter: "De ce acest loc?"
- Daniel Mischie, reprezentantul berăriei: "Pentru că aici s-a deschis prima berărie din România, în 1996, este în incinta fostei fabrici de bere Bragadiru".

 

Berea "craft", preferata clienţilor tineri

Berea artizanală, numită şi "craft", e preferata clienţilor tineri, cu venituri cel puţin medii. Cele mai multe afaceri cu mici laboratoare de bere aparţin unor doamne- deloc surprinzător, pentru că tot femeile caută, în mai mare proporţie, beri speciale- texturate, cremoase, fructate sau maturate. Anul trecut, 3 la sută din halbe au fost cu bere craft- o parte cu arome şi mixuri, alta cu specialităţi.

În România sunt deja peste 60 de mici producători care pot umple în jur de 190 de halbe cu beri artizanale diferite, fără să se repete. Unele ediţii sunt atât de restrânse încât cele 5-6 lădiţe sunt rezervate cu câteva săptămâni înainte. Au apărut şi magazine care vând numai beri craft româneşti, cu preţuri între 7 şi 30 de lei pentru o sticlă.

- Adina Mugescu, proprietar: "Oriunde apare o microberarie aducem şi noi, în măsura în care şi ei pot livra. Din Cluj, din Timişoara, peste tot unde se produce. Din Buzău, din Sălaj. Doamnele am observat că prefera berile roşii sau negre, care au o alcoolemie mai ridicată, dar mai multă aroma".
- Reporter: "Se întâmplă ca microberăriile să mai şi dispară?"
- Adina Mugescu, proprietar: "Până acum nu s-a întâmplat".

Dar, spre deosebire de fabricile mamut, sunt mereu supuse riscului de a rata o reţetă. Mai sigur şi simplu e să folosiţi berea nu doar lângă, ci şi în farfurie. Iată o reţetă în care intră un ţap de bere blondă.

Dan Iordan, bucătar: "Vita se asezonează în general cu berea. Alcoolul se evaporă şi rămâne o aromă light, lejeră care ajuta şi la frăgezirea cărnii".

Berea neagră ajuta un cotlet ţinut la cuptor 5 ore să prindă o crustă caramelizată. Iar cea roşie intra într-un sos pentru salată de primăvară. În 2018, romanii au băut 16,6 milioane de hectolitri de bere, adică 85 de litri pe cap de locuitor.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Primele căpșuni românești au apărut în piețe. Prețurile fixate de fermieri
Primele căpșuni românești au apărut în piețe. Prețurile fixate de fermieri
FULLSCREEN
Berea "craft", noua vedetă în România. Cât câștigă fabricanții de bere artizanală
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Dolari, averi
Topul celor mai mari paradisuri fiscale din lume. Țările în care populația nu plătește taxe
Apartamentele cu întreținere aproape zero. ”Poți plăti creditul cu 10 ani mai devreme”
Noua eră a angajărilor. Amprenta digitală, mai importantă decât tradiționalul CV
Salarii mai mari în construcții, lucrări mai scumpe. Firmele au trimis notificări
Ne așteaptă cel puțin 1 an și jumătate de scumpiri. Cât ne costă celebra OUG 114
Leul pierde în fața principalelor valute. Ce spune Isărescu despre deprecierea monedei
Mugur Isarescu
BNR majorează prognoza de inflație la 4,2%. Explicațiile oferite de Mugur Isărescu
O bancă din România și-a afișat cursul valutar în cireșe. Cât costă un euro
Liber pentru români în cea mai bogată țară din Europa, din iunie. Salariile ajung la 6.000 €
Creșterea economică a României aduce bunăstare țărilor vecine. UE ne va monitoriza
Declarația unică le dă multiple bătăi de cap românilor. ”Ce să facă online, sunt bătrâni”
Germania introduce un salariu minim pentru ucenici. Ce valoare are