Berea "craft", noua vedetă în România. Cât câștigă fabricanții de bere artizanală

×
Codul embed a fost copiat

Jumătate dintre românii care iau masa la restaurant comandă și bere, iar, anul trecut, 3 la sută din berea vândută în România a fost din categoria "craft".

Așa se numește berea artizanală, făcută în mici ateliere și vândută mai nou în magazine profilate pe băuturi cu arome aparte și ediții limitate.

Berile craft sunt dorite în meniu și de cei care investesc în localuri, chiar dacă plătesc pe un butoi de două- trei ori mai mult decât pe marfă produsă de marile fabrici de bere.

Berea produsă "în casă" a făcut să curgă, anul trecut, aproape 26 de milioane de euro din butoaie în conturile fabricanţilor. Nu-i de mirare că în piaţa se creează verigi funcţionale intre berari, cei care au deschis noi localuri şi amatorii de bere.

- Daniel Mischie, reprezentantul berăriei: "Operatorii de restaurante cauta poluri de interes. 50 la sută din clienţii din restaurante consumă bere"
- Reporter: "De ce acest loc?"
- Daniel Mischie, reprezentantul berăriei: "Pentru că aici s-a deschis prima berărie din România, în 1996, este în incinta fostei fabrici de bere Bragadiru".

Citește și
meningita meningococica
Alertă. Al doilea caz de meningită meningococică în câteva zile. Cine este pacienta
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

 

Berea "craft", preferata clienţilor tineri

Berea artizanală, numită şi "craft", e preferata clienţilor tineri, cu venituri cel puţin medii. Cele mai multe afaceri cu mici laboratoare de bere aparţin unor doamne- deloc surprinzător, pentru că tot femeile caută, în mai mare proporţie, beri speciale- texturate, cremoase, fructate sau maturate. Anul trecut, 3 la sută din halbe au fost cu bere craft- o parte cu arome şi mixuri, alta cu specialităţi.

În România sunt deja peste 60 de mici producători care pot umple în jur de 190 de halbe cu beri artizanale diferite, fără să se repete. Unele ediţii sunt atât de restrânse încât cele 5-6 lădiţe sunt rezervate cu câteva săptămâni înainte. Au apărut şi magazine care vând numai beri craft româneşti, cu preţuri între 7 şi 30 de lei pentru o sticlă.

- Adina Mugescu, proprietar: "Oriunde apare o microberarie aducem şi noi, în măsura în care şi ei pot livra. Din Cluj, din Timişoara, peste tot unde se produce. Din Buzău, din Sălaj. Doamnele am observat că prefera berile roşii sau negre, care au o alcoolemie mai ridicată, dar mai multă aroma".
- Reporter: "Se întâmplă ca microberăriile să mai şi dispară?"
- Adina Mugescu, proprietar: "Până acum nu s-a întâmplat".

Dar, spre deosebire de fabricile mamut, sunt mereu supuse riscului de a rata o reţetă. Mai sigur şi simplu e să folosiţi berea nu doar lângă, ci şi în farfurie. Iată o reţetă în care intră un ţap de bere blondă.

Dan Iordan, bucătar: "Vita se asezonează în general cu berea. Alcoolul se evaporă şi rămâne o aromă light, lejeră care ajuta şi la frăgezirea cărnii".

Berea neagră ajuta un cotlet ţinut la cuptor 5 ore să prindă o crustă caramelizată. Iar cea roşie intra într-un sos pentru salată de primăvară. În 2018, romanii au băut 16,6 milioane de hectolitri de bere, adică 85 de litri pe cap de locuitor.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
Primele căpșuni românești au apărut în piețe. Prețurile fixate de fermieri
Primele căpșuni românești au apărut în piețe. Prețurile fixate de fermieri

După roşiile ameţitor de scumpe, iată că au apărut pe piaţă şi primele căpşuni româneşti. Costă tot între 30 şi 40 de lei pe kg şi sunt produse de fermierii care au investit zeci de mii de euro în solarii.

Alertă. Al doilea caz de meningită meningococică în câteva zile. Cine este pacienta
Alertă. Al doilea caz de meningită meningococică în câteva zile. Cine este pacienta

Autorităţile medicale sunt în alertă. În România a apărut un al doilea caz de meningită meningococică în decurs de câteva zile.

Fenomenul care lovește România înainte de Paște. Avertismentul meteorologilor
Fenomenul care lovește România înainte de Paște. Avertismentul meteorologilor

Aţi terminat curăţenia de sărbători? Dacă da, atunci nu vă enervaţi. Sunt şanse mari ca în acest sfârşit de săptămâna România să fie acoperită de praf saharian.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).