Bătrânii de la sat primesc bani pentru o masă caldă, dar nu au unde să îi cheltuie

Ultima actualizare: 11-12-2020 20:28

Programul prin care statul le dă bătrânilor cu venituri modeste şi persoanelor fără adăpost 180 de lei lunar pentru o masă caldă se doveste un eşec, în multe zone din ţară.

Mulţi beneficiari nu pot folosi cardurile sociale pe care primesc banii, pentru că în localităţile lor nu există restaurante şi nici nu s-au găsit firme care să le ducă acasă preparatele.

În Ciorani - Prahova, aproape 200 de bătrâni au primit caduri sociale. Statul le va alimenta în fiecare lună cu câte 180 de lei. Cu aceşti bani, varstinici îşi pot cumpăra mâncare gătită, caldă, de la restaurantele incluse în program. La ei în comună nu este însă niciunul, iar cel mai apropiat se află la 40 de kilometri distanţă, în Ploieşti.

Ana Iordache este unul dintre beneficiarii ajutorului. Are 82 de ani şi merge sprijinită în baston. S-a bucurat când a primit cardul dar ulterior a realizat că nu are cum să îl folosească.

Ana Iordache, beneficiară card: "Eh, mă duc la Ploieşti... Nu mă duc! Nu pot să mă deplasez să mă duc la Ploieşti."

Aurel și Elena Chiuradeanu, beneficiari card: Ne-a adus cardurile... E lipit cum ni le-a dat.
Reporter: Nu le-aţi desfăcut?
Aurel și Elena Chiuradeanu: Nu, îl dăm înapoi.

Autorităţile cunosc problema dar până acum nu i-au găsit o rezolvare. În multe dintre satele româneşti - unde locuiesc cei mai mulţi dintre beneficiarii programului - nu există niciun restaurant.

Reporter: Au oamenii unde să folosească acest card?
Nicoleta Grigorescu, asistentă socială: În prezent nu. Cel mai apropiat punct este Ploieştiul, dar se încearcă şi pe raza comunei Ciorani. Avem o firmă care doreşte să fie parteneră.

Liliana Maxim, purtător de cuvânt prefectura Prahova: "În cazul agenţilor economici care vor să se implice în acest program social este bine de ştiut că pot face acest lucru cu condiţia să poată să ofere bineînţeles această masă caldă."

Beneficiare sunt persoanele de peste 75 de ani - cu venituri modeste, de până în 800 de lei - şi cele fără adăpost.

În Apața - judeţul Braşov sunt aproape 30 de oameni la care ar trebui să ajungă ajutorul. Nici aici nu există un restaurant care să prepare alimentele pentru ei.

Alexandra Mihaly, Serviciul de Asistență Socială Apața: "Masă caldă în comună nu avem, deci cel mai apropiat loc ar fi în Braşov. Am contactat o firmă de catering dintr-o localitate apropiată însă aceştia nu au POS mobil."

Banii de pe cardurile pentru mese calde nu pot fi folosiţi pentru alte cumpărături şi nu pot fi scoşi de la automatele bancare.

În plus, beneficiarii nu pot cheltui pentru preparatele calde mai mult de 40 de lei/zi.

Siluț Savin Tocitu, administrator restaurant: Ciorbă de burtă, chiftele marinate, piure de cartofi, salată de varză dulce, clătite cu gem. Ăsta e un meniu.
Reporter: Şi se încadrează în 40 de lei?
Siluț Savin Tocitu, administrator restaurant: Da. Se încadrează.

Programul "Masă caldă" ar trebuie să se desfăşoare până în vara anului viitor şi are o finanţare europeană de 640 de milioane de lei.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO