Bani pentru rasele romanesti. Fermierii care au in curte oi merinos, vaci din rasa sura sau porci mangalita, ajutati de UE
Gospodarii care cresc animale pe cale de disparitie au sanse mari sa primeasca bani. Ministerul Agriculturii cere Uniunii Europene sprijin pentru fermierii romani care au in batatura oi merinos, vaci din rasa sura de stepa sau porci mangalita.
Desi se afla pe teritoriul tarii noastre de sute de ani, vacile din rasa sura de stepa sunt scumpe la vedere. In toata Romania daca mai sunt o suta de exemplare.
"Este foarte importanta pentru ca ea este stramosul raselor locale. Reprezinta un patrimoniu cultural al tarii noastre, este prezenta in celebrul tablou al lui Grigorescu, "Carul cu boi", spune Dan Lucian Dascalu, conducatorul registrului genealogic a surei de stepa din Romania.
Fermierii au renuntat la aceasta rasa pentru ca nu da mult lapte, insa sura de stepa este rezistenta la boli si perfect adaptata climei de la noi.
Exista si cateva rase de porci care au fost lasate uitarii pentru ca nu sunt productive, cum ar fi mangalita sau porcul de bazna. Asta desi au mai putina grasime, iar carnea lor contine colesterol bun.
Disparut de mult din fermele noastre, incepe sa revina in actualitate porcul din rasa romaneasca "mangalita". Mai in gluma mai in serios fermierii l-au botezat si "uleiul de masline pe patru picioare" sau porcul somon, deoarece carnea sa contine acizi grasi Omega 3. Putinii producatorii care il mai cresc ar avea nevoie de subventiile promise de stat.
In Turda, unde se cresc mangalite inca din 1975, au ramas doar 45 de scroafe si 7 vieri.
Subventii ar putea primi si cei care au in batatura bivolul romanesc, dar si rase de oi, merinos de suseni, transilvanean sau merinos de Cluj. Odata renumite pentru lana, au disparut odata cu prabusirea industriei de profil.
Pentru salvarea lor Ministerul Agriculturii cere Comisiei Europene subventii. Daca sumele vor fi aprobate, fermierii ar urma sa primeasca pana la 200 de euro pe an pe cap de animal.