Bani europeni pentru stagii de practică. Manager: Este mare nevoie de oameni
Peste 170 de milioane de euro au la dispoziție școlile, universitățile și firmele pentru a-i învăța pe tineri o meserie.
Sunt bani europeni pentru stagii practice și se alocă gratuit, în baza unor proiecte. Tot ce trebuie să facă doritorii e să depună dosarele până în 27 noiembrie.
Autoritățile speră ca acest program să mai reducă deficitul de meseriași din țara noastră, resimțit în toate domeniile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O companie produce, la foc continuu, zeci de mii de uniforme pentru militari și polițiști din occident. Însă antreprenorii sunt adesea nevoiți să refuze contracte valoroase pentru că nu au suficienți angajați.
Angela Rîșcă, director executive companie: „Este mare nevoie de oameni. Am aplicat cu mare drag la aceste fonduri europene deoarece sunt foarte folositoare. Ar fi ideal ca elevul să primească ceva bănuți în acest ciclu de practică pentru ai încuraja să rămână în industria noastră".
Angajatorii își pun speranța în elevii din învățământul dual. O tânără are 19 ani și s-a angajat deja cu norma întreagă, după un stagiu practic.
Fată: „Am făcut practică aici. M-am angajat pentru că mi-a plăcut meseria. E foarte frumos. La început a fost mai greu dar după aia m-am adaptat”.
Unitățile de învățământ și firmele private pot primi până la un milion de euro pentru proiectele depuse. Cererea pentru forță calificata de muncă e din ce în ce mai mare.
Gerard Jităreanu, rector USV Iași: „Dacă anul trecut am avut doar 6 companii care au solicitat să avem parteneriat, anul acesta numărul lor este de 23. Avem câte un student cel puțin în fiecare din aceste firme, în domeniul agricultură, domeniul prelucrării produselor alimentare, medicină veterinară”.
Sunt tineri care învață direct la locul de muncă să se descurce cu noile tehnologii, în stagii practice finanțate cu bani europeni.
Constantin Emanuel, student: „Încă din copilărie am fost pasionat de tractoare, utilaje agricole, mașini. Ne ajută să ne dezvoltăm având în vedere că tractoarele sunt foarte moderne și game foarte de lux”.
Bogdan Alupoaie, manager marketing firmă agricolă: „Încercăm să îi învățăm și să îi îndrumăm spre agricultură, să le arătăm partea modernă și digitală a ceea ce înseamnă agricultura în zilele noastre. Avem nevoie de specialiști în agricultură”.
Tiberiu Stan, fermier: „Nu avem cu cine lucra. Nivelul de tehnologie în momentul de față e foarte ridicat și durează mulți ani până reușesti să pregătești un mecanizator, prin urmare e de dorit un astfel de proiect pentru a pregăti în mai mulți ani respectivul copil”.
Înscrierea proiectelor a început pe 18 august, iar dosarele pot fi depuse până pe 27 noiembrie.