"Bandajele vii" cu celule stem vindeca ranile la genunchi
Cercetatorii din Marea Britanie au creat bandaje "vii", utilizate pentru a vindeca ranile sportivilor. Au in componenta celule stem prelevate de la pacientii care au nevoie de aceste bandaje.
Anual, 80.000 de femei si barbati din Marea Britanie sufera rupturi ale cartilajului meniscului, care actioneaza ca strat de absorbire a socului intre oasele inferioare si cele superioare ale membrului inferior.
Multe dintre aceste cazuri de ruptura de menisc se inregistreaza la persoane cu varste de 20-30 de ani si sunt de cele mai multe ori rezultatul unor entorse ale piciorului survenite in timpul joggingului, a jocurilor de fotbal sau rugby, a practicarii echitatiei sau schiului.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pentru moment, incercarile de a repara chirurgical cartilajul meniscal rupt sunt de multe ori un esec si pot necesita perioade indelungate de recuperare. In plus, multi sportivi au optat pentru inlaturarea acestui cartilaj, insa aceasta actiune lasa expuse oasele in zona genunchiului si mareste riscul aparitiei osteoartritei.
Cercetatorii de la Universitatea din Bristol au reusit sa vindece tesutul din acest cartilaj in laborator, cu ajutorul celulelor stem prelevate din maduva osoasa a pacientilor cu probleme de menisc.
Ei au utilizat celulele pentru a acoperi o proteza cu aspect buretos fabricata din colagen si plasat in interiorul cartilajului. In urma amplasarii bandajului in interiorul cartilajului, celulele stem au actionat si au refacut cartilajul rupt.
Echipa de cercetatori, coordonata de Anthony Hollander, profesor de reumatologie si ingineria tesutului, va testa acest tratament pe o serie de pacienti.
Sursa: The Times, Pro TV
Etichete: raniti, tratamente, celule stem,
Dată publicare:
16-11-2008 00:00