"Bandajele vii" cu celule stem vindeca ranile la genunchi


Ultimul update: Marti 02 Octombrie 2012 05:06
Sursa: The Times
Data publicarii: Duminica 16 Noiembrie 2008 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Cercetatorii din Marea Britanie au creat bandaje "vii", utilizate pentru a vindeca ranile sportivilor. Au in componenta celule stem prelevate de la pacientii care au nevoie de aceste bandaje.

Anual, 80.000 de femei si barbati din Marea Britanie sufera rupturi ale cartilajului meniscului, care actioneaza ca strat de absorbire a socului intre oasele inferioare si cele superioare ale membrului inferior.

Multe dintre aceste cazuri de ruptura de menisc se inregistreaza la persoane cu varste de 20-30 de ani si sunt de cele mai multe ori rezultatul unor entorse ale piciorului survenite in timpul joggingului, a jocurilor de fotbal sau rugby, a practicarii echitatiei sau schiului.

Pentru moment, incercarile de a repara chirurgical cartilajul meniscal rupt sunt de multe ori un esec si pot necesita perioade indelungate de recuperare. In plus, multi sportivi au optat pentru inlaturarea acestui cartilaj, insa aceasta actiune lasa expuse oasele in zona genunchiului si mareste riscul aparitiei osteoartritei.

Cercetatorii de la Universitatea din Bristol au reusit sa vindece tesutul din acest cartilaj in laborator, cu ajutorul celulelor stem prelevate din maduva osoasa a pacientilor cu probleme de menisc.

Ei au utilizat celulele pentru a acoperi o proteza cu aspect buretos fabricata din colagen si plasat in interiorul cartilajului. In urma amplasarii bandajului in interiorul cartilajului, celulele stem au actionat si au refacut cartilajul rupt.

Echipa de cercetatori, coordonata de Anthony Hollander, profesor de reumatologie si ingineria tesutului, va testa acest tratament pe o serie de pacienti.

Sursa: The Times Pro TV

Razboiul sexelor se da si pe masa de operatie
Le-am dat de leac! Vaccin impotriva cancerului renal si colorectal
Ai migrene? Sunt
Le-am dat de leac! Vaccin impotriva cancerului renal si colorectal
Ai migrene? Sunt
VIDEO PROTVPLUS.RO