Povestea lui Mihai, olimpic, cu un robot aplaudat la concursuri, dar fara nota de trecere la BAC
Rezultatele bacalaureatului arata ca procentul cel mai slab de promovare s-a inregistrat la liceele cu profil tehnic: 25%, fata de 80%, cat au avut unitatile teoretice.
Profesorii au gasit explicatia: elevii au fost obligati sa invete aceeasi materie, chiar daca au fost premianti sau in pericol de corigenta.
Bacul diferentiat i-ar ajuta sa-si gaseasca mai usor locul dupa absolvire la facultate sau la o scoala de meserii. Din pacate, oficialii din minister n-au o strategie clara.
De cand se stie, Mihai e pasionat de tehnica. A castigat locul III la olimpiada de profil, dar si marele premiu al unui concurs de inventica, unde a prezentat un robot conceput si construit de el. A cazut insa la examenul de bac.
In aceste cazuri, bacul diferentiat ar fi o solutie, spun multi profesori.
De altfel si noua lege a invatamantului prevede introducerea bacalaureatului diferentiat si revenirea scolilor profesionale. Insa nu e clar cum si de cind se va produce schimbarea.
Piata muncii are nevoie de meseriasi priceputi, nu de absolventi de liceu care nu stiu sa faca nimic. Multi tineri au inteles acest lucru si vor sa se califice mai repde, nu sa piarda vremea.
Si Filip se orienteaza spre o meserie, chiar daca a luat bacalaureatul. S-a inscris la cursurile oferite de agentiile de munca.
Cursurile de calificare sunt gratuite si dureaza de la trei la cinci luni.