Copii fara copilarie. In ce saracie sarbatoresc "copiii eroi" din satele Romaniei ziua de 1 iunie
Daca de ziua lor unii copii isi doresc cele mai grozave console si jocuri pe calculator, amaratii din satele noastre care traiesc in saracie lucie, nu-si doresc decat ceva de mancare.
Ne-am oprit asupra unei povesti emblematice din Romania de astazi si vorbim despre Daniel Anton, un baiat de 13 ani din judetul Iasi care stie ce este foamea si chinul de a te culca mereu cu burta goala.
Despre el s-a vorbit in urma cu doi ani ca despre un erou, dupa ce a salvat din flacari un bebelus, riscandu-si viata. Dar a fost uitat imediat, cum probabil va fi uitat si dupa aceasta zi festiva.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe 21 martie 2010, Daniel Anton din comuna Tibanesti, jud. Iasi, mergea linistit la scoala, cand doi copii i-au iesit in cale strigand dupa ajutor. Surioara lor de numai 9 luni risca sa arda de vie in casa cuprinsa de flacari.
Fara ezitare, Daniel si-a lasat ghiozdanul in drum, a intrat in valvataie si in clipe ce s-au scurs precum secolele a iesit victorios cu pruncul in brate. Medicii au spus apoi ca a salvat copilasul la limita. Fetita de 9 luni suferise arsuri pe 30 la suta din corp si era sa se asfixieze cu fum.
Pentru curajul sau, Daniel a fost numit atunci "copil-erou". A fost rasplatit cu daruri de pret in lumea satului: o vaca pentru familie, o bicicleta, un televizor, dulciuri si haine pentru el si cei 8 frati ai lui, dar si cu 5.000 euro.
Tatal a cumparat atunci o bucata de pamant, dar in rest a risipit aproape tot. A vandut vaca si, in scurta vreme, din cauza ca devenise violent la bautura, mama copiilor si-a luat lumea in cap.
Acum, Daniel mai are doar cateva diplome, care nu-i tin de foame: "Mai avem un kilogram de cartofi, ne mai ajung pentru doua zile. Fratii mei sunt la munca! Pot (si eu) sa muncesc cate oleaca asa, sa imi ajut familia", povesteste Daniel Anton.
Cel mai mic dintre frati are un an si jumatate, cel mai mare 16 ani. Culmea e ca tatal lor a fost lovit in cap de un cal naravas si aproape a orbit. Asa ca astazi, copiii isi impart grijile: cei mari lucreaza la camp, ceilalti - acasa. Hrana lor? O singura masa pe zi, ciorba de cartofi.
Fara mama, fetita de 10 ani duce greul casei: "Spal pantaloni la baiat, il culc. (Seara, cand ma culc), stomacul, burta ma inteapa.", povesteste aceasta, care ne spune si ce a mancat in ultimele zile: "A facut tata bors cu cartofi"
Pentru fratii Anton si mai ales pentru Daniel, ziua de 1 iunie nu mai inseamna nimic. E deja un copil batran, coplesit de necazuri.
Un raport World Vision Romania arata ca unul din 10 copii adesea nu au ce manca, iar un sfert dintre cei de la tara sunt munciti, ca robii, in gospodarie sau la camp.
"Situatia copiilor pare sa fie mai grava decat la ultimele evaluari. Copiii ne-au spus, cam unul din zece dintre ei, ca se intampla sa mearga la culcare flamanzi. Doua treimi din copiii din mediul rural care se imbolnavesc nu sunt prezentati la un medic.", spune Daniela Buzducea, Director World Vision Romania.
Toate acestea fac, in fond, imaginea Romaniei si poate ar trebui sa intelegem ca fiecare dintre noi este vinovat, intr-un fel, ca ignora suferinta acestor copii.