Avocatul Poporului confirmă ancheta "România, te iubesc" privind centrele de copii
Avocatul Poporului confirmă informaţiile tulburătoare date publicităţii de echipa emisiunii "România, Te iubesc".
Copiii instituţionalizaţi cu dizabilităţi sunt sedaţi mult prea uşor, la recomandarea psihiatrilor, în loc să primească ajutor psihologic. Specialiştii instituţiei nu au reuşit, totuşi, să obţină dovezi că sunt tranchilizaţi, inclusiv cei sănătoşi, pentru că nu are cine să-i supravegheze.
După reportajele difuzate în martie, la "România, te iubesc!", Avocatul Poporului a verificat mai multe centre rezidenţiale de tip familial unde trăiesc copiii abandonaţi. Nu însă şi în cele în care au fost realizate filmările care au surprins posibile abuzuri comise de cei care ar trebui să-i protejeze pe cei mici. Specialiştii Avocatului poporului susţin că nu pot dovedi că medicamentele - psihotrope şi neuroleptice - uneori în cockteiluri de câte patru, cinci pastile - sunt folosite şi pentru liniştirea copiilor sănătoşi.
Renate Weber, Avocatul Poporului: "Mult prea mulţi copii sunt trataţi cu medicamente. În loc să li se ofere tratament psihologic, în loc de consiliere, se recurge imediat la liniştirea lor prin folosirea substanţelor chimice. Suntem părinţi. Câţi dintre noi am accepta să dăm aşa ceva?"
Statisticile sunt terifiante, o recunoaşte chiar Avocatul Poporului: în România, din cei 32.000 de copii instituţionalizaţi, mai mult de un sfert sunt diagnosticaţi cu afecţiuni psihiatrice, iar peste 6300 primesc tratament de specialitate. Pentru ei, viitorul pare înghesuit într-un salon de sanatoriu. Acolo risca să ajungă şi tinerii care primesc tranchilizante sau antipsiotice.
Pentru prima oară în istoria post-decembrista, diagnosticele puse de psihiatri şi medicaţia prescrisă de aceştia în cazul copiilor insitutionalizati sunt puse oficial la îndoială, în masă. Avocatul Poprului vrea ca în fiecare caz în parte să fie cerută o a doua opinie şi în ceea ce priveşte diagnosticul şi mai ales legată de tratament.
Specialiştii Avocatului Poporului au vizitat centre în care, spun ei, directorii nu s-ar fi aşteptat să fie verificaţi. Acolo li s-a spus că adolescenţii nu sunt supuşi unor abuzuri cu substanţe chimice.
Ioan Ganfalean, Avocatul Copilului: "Nu a reieşit de niciunde că se fac abuzuri. În sensul că, copiilor care nu au dizabilităţi li se administraeaza sedative, neuroleptice".
În mai puţin de o lună vor fi aduşi la aceeaşi masă cei de la Protecţia copilului, Agenţia naţională antidrog, dar şi psihiatrii şi psihologi. Împreună vor încerca să le ofere copiilor instituţionalizaţi o viaţă puţin mai bună.