Avocatul Poporului, reacție după ancheta „România, te iubesc!” privind copiii sedați în centrele sociale

rti copii

Avocatul Poporului, Renate Weber, și Avocatul Copilului, Ioan Ganfălean, au susținut, vineri, o conferință de presă cu privire la verificări demarate după ancheta „România, te iubesc!” despre copiii sedați în centre sociale.

„Vreau să vă spun următorul lucru, colegii mei s-au sesizat pe baza unui reportaj realizat la un moment dat. Ce ne-a interesat în această anchetă a fost strict utilizatea substanţelor psihotrope asupra copiilor. De fiecare dată când suntem sesizaţi de presă cu un anume caz, noi intervenim punctual”, a declarat Avocatul Poporului.

În cadrul conferinței, Renate Weber a transmis: „Recomandarea pe care o facem noi este să existe o profesie distinctă de reprezentant al copilului (...) şi acesta să nu aibă mai mult de 20, maxim 30 de copii de care să se ocupe. (...) Dacă ar fi aşa, el ar avea dreptul să solicite o a doua opinie a unui medic. (...) De vreme ce noi căutăm o formulă de a obţine o a doua opinie, ne exprimăm îndoiala că un număr atât de mare de copii ar putea să aibă chiar afecţiuni psihiatrice. Că sunt afecţiuni emoţionale, asta categoric, doar sunt copii traumatizaţi de la naştere, mulţi dintre ei dacă nu chiar şi dinainte, dar soluţia nu trebuie să fie aceasta cu medicaţia"

Avocatul Copilului, Ioan Gânfălean, a declarat: „Din toate verificările noastre nu a reieşit de niciunde că se fac abuzuri, în sensul că copiilor care nu au dizabilităţi li se administrează sedative, neuroleptice.”

Citește și
RTI, centre de plasament, copii, medicamente
Copii internaţi şi tranchilizaţi de câte ori se revoltau: "Luam Diazepam şi Teiodazin”
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Acesta a continuat: „După ce are fişa asta de evaluare medicală, copilul e prezentat şi toţi copiii sunt prezentaţi medicului de familie, care are o fişă de observaţie clinică generală. În momentul în care vine în centru cu o prescripţie sau dacă nu, dacă doctorul generalist constată că acel copil suferă de o anumită afecţiune care-l depăşeste ca şi medic generalist, copilul e trimis la medicul specialist, care prescrie tratamentul respectiv. Medicul specialist îi prescrie medicamentele. Medicamentele respective se dau asistentului medical din centrul respectiv.”

„La primirea medicamentelor, acestea se consemnează în condica de prescripţii medicale din centru, iar pe toată perioada administrării medicamentelor respective această verificare dacă medicamentele sunt prescrise normal îi revine asistentului medical din centru. În situaţia în care asistentul îşi termină activitatea la ora 15,00, medicamentele vor fi înmânate unui instructor care stă peste după-amiază şi peste noapte cu copiii, care, la rândul lui, dă medicamentele exact după fişa de prescripţie a medicului", a mai spus Avocatul Copilului.

 

Conferința de presă vine la 8 luni după ancheta „România, te iubesc!” despre copiii sedați în centrele social. Urmăriți AICI reportajul care a forțat Avocatul Poporului să facă investigații

Declarațiile făcute la sediul Avocatului Poporului:


- În 17 martie 2019, Pro TV a prezentat un reportaj cu nişte copii anesteziaţi fără probleme. CRJ a întrebat dacă ştiu ceva despre acest caz.

- Am făcut adrese către cele 41 de adrese de Protecţia copilului din ţară, să ne răspundă asupra următoarelor obiective: câţi copii sunt instituţionalizaţi în România.

- Din răspunsuri a reieşit ca în Romania, din 31 oct. 2018 erau instutituționaliți aproximativ 32.000 de copii. Dintre aceştia, 17.609 erau la asistenţii maternali.

- Am cerut numărul total de copii cu diagnostic psihiatric din toate cele 41 de unităţi. A rezultat că sunt 6381 de copii care iau tratament medicamentuos.

- După ce am primit cifrele, am hotărât să facem vizite inopinate pentru a vedea dacă cifrele transmise sunt reale. Prin selecţie şi în funcţie de număr de internări, am ales 14 centre.

- Nu am făcut vizite la toate centrele pentru că avem şi muulte ale probleme şi atunci am ales 14, care ni s-au părut că sunt cele mai multe probleme.

- În cadrul vizitelor am vrut să vedem măsura admiterii minorilor în serviciile rezidenţiale.

- V-aţi rezumat la documente? Sau aţi continuat ancheta? Aţi discutat şi cu copii?

Anchetele se desfășurau astfel: colegii mei discutau cu directorii instituţiei.

- Au fot centre în care asistentul medical lăsa medicamentele instructorului care urma să le administreze

- Am ridicat întrebări, dacă instructorul nu a respectat medicamentaţia?

Deci concluzia este sub semnul întrebării

- Problema este că medicamentele se prescriu prea uşor de către psihiatri.

- Administrarea s-a făcut ca la carte?

Am discutat personal cu copiii şi am încercat să vedem starea copiilor, dacă pot putea discuţii coerente şi sunt concentraţi. Noi nu putem contesta un diagnostic, dar copiii păreau în regulă.

- S-ar fi putut să fie şi scăpări ale instructorilor, în sensul că ar fi putut ca instructorul să nu administreze medicamentul unui copil care nu era în centru. Centrele nu aveau procese verbale de predare-primire a medicamentelor.

- Aţi făcut şi teste medicale asupra copiilor? Sau v-aţi bazat doar pe declaraţia lor?

- Noi nu suntem în măsură să efectuăm astfel de analize. Cu mulţi copii era greu să vorbim şi din cauza afecţiunilor de care suferă, nu neapărat din cauza medicamentelor.

- Prima noastră recomandare este creşterea numărului psihologilor. Nu toți copii au parte de consiliere psihologică. Dincolo de psihologi, un alt obectiv este să îi aducem la aceeaşi masă pe toţi factorii de răspundere din instituţiile de stat, să vedem cum putem să rezolvăm problema.

- Ne garantaţi că nu au existat situaţii în care copii să fie sedaţi pentru a fi linstiți?

- Una este investigaţia generală şi alta este să ne referim la investigaţiile particupare pe care chiar vă rog să ni le aduceţi la cunoştinţă.

- Personal, nu am întâlnit cu abuzuri. Dar nu ne oprim aici, anchete vor fi demarate în continuare.

- Nu pun mâna în foc pentru nimic, spun doar că noi nu am găsit în cercetări noastre abuzuri.

- Suntem prima instituţie care face o astfel de anchetă şi nu avem un reper, dar vă promitem că vom monitoriza în continuare situaţia.

- În decembrie am invitat mai multe Centre şi ONG-uri pentru a vedea cum putem primi a o doua părere cu privire la acest caz.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
COPILĂRIE SUB ANESTEZIE! Emisiunea integrală din 17 martie 2019
COPILĂRIE SUB ANESTEZIE! Emisiunea integrală din 17 martie 2019

Intrăm într-un univers incredibil de crud și dureros, în care mii de copii sunt sedați în centre de plasament fara sa aiba probleme psihice.

Copii internaţi şi tranchilizaţi de câte ori se revoltau:
Copii internaţi şi tranchilizaţi de câte ori se revoltau: "Luam Diazepam şi Teiodazin”

COPILĂRIE SUB ANESTEZIE III."Nu noi, Ministerul Sănătăţii ar trebui să răspundă", spun în cor reprezentantele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului. "Am răspunde, dacă ni s-ar cere ajutorul", replică cei de la Centrul de Sănătate Mintală.

O fată devine somnolentă în timpul interviului. Era forţată să ia pastile care o moleşeau
O fată devine somnolentă în timpul interviului. Era forţată să ia pastile care o moleşeau

COPILĂRIE SUB ANESTEZIE II. O fată a devenit somnolentă în timp ce discuta cu Paula Herlo acuzând tratamentul, însă asistentul medical a pus totul pe seama unui atac de panică. 

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.