Avem toalete în curte și telefoane de 3 miliarde €. Topul în care România este fruntașă

Ultima actualizare: 01-02-2019 07:09

Românii sunt în topul europenilor care se despart cu greu de telefon. Tinerii, mai ales, folosesc zilnic rețelele de telefonie pentru mesaje, dar și apeluri video. Nu sunt departe nici seniorii.

Potrivit unui studiu, 30 la sută dintre ei, vorbesc la smartphone și preferă să-și vadă interlocutorii, așa că au învățat să folosească, aplicații moderne. Psihologii susțin că în acest fel oamenii rămân uniți, chiar dacă sunt la mii de kilometri distanță.

Apelurile video sunt la ordinea zilei printre tinerii români.

"Le folosesc pe ambele. Videocall-urile le folosesc când vorbesc cu prietenii şi apelurile normale cu mama, cu tata, de obicei părinţii", spune o tânără.

Unii îi introduc în această lume a tehnologiei şi pe părinţi şi bunici. 30 la sută dintre seniorii României, care au peste 60 de ani, se şi văd când vorbesc la telefon. Mai ales cei care îi au pe cei dragi plecaţi în străinătate.

Potrivit studiului, 91% dintre români utilizează măcar o dată pe zi telefonul mobil pentru a iniţia o convorbire, în timp ce 1 din 2 utilizează zilnic apelurile video prin intermediul aplicaţiilor care au această opţiune.

"Zilnic, zilnic folosesc! Avem oameni dragi care sunt departe de noi şi avem nevoie. Am copiii plecaţi în Franţa. Și nepoţii, prieteni...", spune o doamnă.

Elena Stambuli, psiholog: "Pentru părinţi, care au rude în străinătate sau care au copiii în altă localitate, este o necesitate, pentru că a putea ţine permanent legătura cu persoanele dragi, care se află la depărtare, îţi asigură un confort emoţional."

Cu o mulţime de aplicaţii - de sunat, scris, trimis fotografii şi filmuleţe - cei mai mulţi romani păstrează totuşi şi varianta clasică de a discuta la telefon. Sună prin reţeaua la care sunt abonaţi şi îşi trimit SMS-uri.

Germanii, de pildă, un sfert dintre ei - potrivit sondajului - au renunţat definitiv la apelurile clasice şi unul din doi - la mesaje. Studiul a fost alcătuit pe baza răspunsurilor a 10.000 de cetăţeni din Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Cehia, România, Suedia, Ungaria şi Turcia.

Pe de altă parte, o altă analiză, de data aceasta de la Eurostat, arată că peste 25 la sută dintre români nu folosesc internetul, deşi au telefoane inteligente.

În toată ţara, mii de români încă au toalete în curte, dar mulţi încearcă să ţină pasul cu epoca modernă. Din 2007 până în prezent, la noi s-au vândut smartphone-uri de 3 miliarde de euro, potrivit GFK România.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO