Angajeaza un somer si ti-l plateste statul. Motivele pentru care 27% din someri au sub 25 de ani
Angajati-i pe tineri si va dam noi bani pentru salariile lor. Apelul este facut de responsabilii de la Fortele de Munca, care au constatat ca unu din trei someri are sub 25 de ani.
Situatia era de asteptat, daca ne gandim ca numai anul acesta 100.000 de absolventi de liceu nu au reusit sa obtina nici macar diploma de bac, daramite un loc de munca.
Patronii care le dau totusi de lucru, indiferent daca iau absolventi cu sau fara diploma, primesc timp de un an subventii: cateva sute de lei lunar.
Sorin s-a angajat la un cinematograf din Bucuresti in luna august, dupa ce a terminat liceul. Desi se numara printre norocosii care au luat bacul, la angajare nu l-a intrebat nimeni de diploma.
A contat dar faptul ca e un om responsabil, care isi doreste jobul cel putin pentru cativa ani. Pentru ca a dat de lucru unui proaspat absolvent, compania sa primeste un ajutor substantial din partea statului.
"Subventiile reprezinta cam 60 la suta din salariul net care le revine tinerilor" declara Elena Mihai, consilier juridic.
Statul nu face diferenta intre tinerii cu diploma si absolventii fara bac, asa ca acorda subventiile timp de un an, tuturor angajatorilor care le dau de munca.
Patronii sunt insa obligati sa ii tina minimum 3 ani. Timp in care sunt scutiti si de plata contributiilor pentru asigurari sociale. O masura prin care au fost angajati de la inceputul anului peste trei mii de absolventi.
Totusi, unul dintre motivele pentru care 27 la suta dintre someri au sub 25 de ani tine si de pretentiile lor.
Cei mai multi vor salarii mari si eventual putine ore de munca. Multi sunt intretinuti de parinti si tot asteapta jobul perfect.
Asa se face ca la ultima bursa a locurilor de munca pentru tineri, desi erau disponibile peste 25 de mii de joburi, au ramas neocupate peste 11 mii.