Avem donatori pentru transplanturi, dar ne pleaca personalul calificat
Ne-am plans ani la rand ca in Romania se fac putine transplanturi. Acum, desi oamenii au inceput sa inteleaga importanta acestor operatii si sunt din ce in ce mai multi donatori, dispare personalul calificat.
Medicii si asistentii de top si-au gasit posturi bine platite in strainatate, iar putinii ramasi in urma lor au ajuns sa lucreze peste puteri.
Asistentii lipsa sunt in Anglia la munca. Au ramas doar 19 calificati sa intre in astfel de operatii. Efortul lor zilnic este inuman.
"O parte pleaca in sistemul sanitar particular, sunt salarii mai bune in principiu, li se ofera un salariu cum aveau acum un an si la noi. Se plang de volumul de munca. Toate asistentele au nenumarate ore suplimentare neplatite", spune doctorul Sorin Farcas, sef medic anestezist.
Situatia este similara si la Institutul Inimii de la Cluj.
"Este o problema ca fiecare om care pleaca trebuie inlocuit de catre cei care au ramas, asta inseamna o incarcatura de munca mai mare pentru cei care sunt in spital si in plus ei nu pot fi stimulati financiar pentru acest efort suplimentar pentru ca reglementarile nu permit acest lucru", spune medicul Tudor Simionescu, managerul Institutului Inimii Cluj.
Numai anul trecut de la Targu Mures si Cluj au plecat in strainatate aproape 1.000 de medici si asistenti, iar autoritatile nu fac nimic sa opreasca exodul. Specialistii nostri in transplant au in continuare salarii simbolice. Un asistent, de pilda, ia cel mult 1400 de lei, cand in vest poate castiga cel putin dublu.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, strainatate, asistenta, sistem sanitar,
Dată publicare:
24-01-2011 00:00