Avem donatori pentru transplanturi, dar ne pleaca personalul calificat

Ultima actualizare: 24-06-2012 03:15

Ne-am plans ani la rand ca in Romania se fac putine transplanturi. Acum, desi oamenii au inceput sa inteleaga importanta acestor operatii si sunt din ce in ce mai multi donatori, dispare personalul calificat.

Medicii si asistentii de top si-au gasit posturi bine platite in strainatate, iar putinii ramasi in urma lor au ajuns sa lucreze peste puteri.

"Avem reale dificultati in a asigura turele la terapie intensiva cu asistentele medicale care, din pacate, ne lipsesc din ce in ce mai mult. Rata donarii creste, dar acum ne punem problema daca putem sa continuam in ritmul acesta", a declarat medicul Horatiu Suciu.

Asistentii lipsa sunt in Anglia la munca. Au ramas doar 19 calificati sa intre in astfel de operatii. Efortul lor zilnic este inuman.
 
"O parte pleaca in sistemul sanitar particular, sunt salarii mai bune in principiu, li se ofera un salariu cum aveau acum un an si la noi. Se plang de volumul de munca. Toate asistentele au nenumarate ore suplimentare neplatite", spune doctorul Sorin Farcas, sef medic anestezist.

Situatia este similara si la Institutul Inimii de la Cluj.

"Este o problema ca fiecare om care pleaca trebuie inlocuit de catre cei care au ramas, asta inseamna o incarcatura de munca mai mare pentru cei care sunt in spital si in plus ei nu pot fi stimulati financiar pentru acest efort suplimentar pentru ca reglementarile nu permit acest lucru", spune medicul Tudor Simionescu, managerul Institutului Inimii Cluj.

Numai anul trecut de la Targu Mures si Cluj au plecat in strainatate aproape 1.000 de medici si asistenti, iar autoritatile nu fac nimic sa opreasca exodul. Specialistii nostri in transplant au in continuare salarii simbolice. Un asistent, de pilda, ia cel mult 1400 de lei, cand in vest poate castiga cel putin dublu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO