Avantajele decoratiilor? Loc de veci si inmormantare cu onoruri militare
V-ati intrebat vreodatata, dincolo de momentul emotionant al decorarii de catre presedintele Romaniei, ce avantaje presupune o asemenea distinctie?
Recunostinta pentru merite deosebite este completata de doua avantaje: loc de veci gratuit si inmormantare cu onoruri militare.
Exista nu mai putin de 300 de astfel de distinctii, cea mai importanta fiind Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Colan, acordata de obicei sefilor de state care ne viziteaza. Cu trei exceptii: laureatul premiului Nobel pentru medicina, Emil Palade, Patriarhul Teoctist si guvernatorului BNR.
Pana la momentul festiv al decorarii este cale lunga. Medalia ce ajunge pe pieptul personalitatilor este, la inceput un banal lingou de argint sau aur, care intra pe mana mesterilor de la Monetaria Statului, la doi pasi de locul unde se bate leul.
Operatiunea este una dificila. Lingoul trece prin laminor, masina de presat si atelierul de bijuterie, unde medalia este finisata.
Pentru "Steaua Romaniei", este nevoie chiar si de o luna de munca, insa mesterii spun cu mandrie ca merita fiecare zi.
Cu tot fastul firesc decernarii unor astfel de distinctii, au existat de-a lungul timpul si situatii de-a dreptul jenante. Printre acestea, decorarea unui tortionar comunist, in timpul mandatului lui Emil Constantinescu sau scandalul legat de acordarea decoratiei "Steaua Romaniei" de catre Ion Iliescu lui Corneliu Vadim Tudor. Si retragerea acesteia de catre Traian Basescu, fapt care a starnit reactia acida a liderului PRM.
Si in celelalte state europene decoratiile sunt onorifice.
Pretul acestor adevarate bijuterii variaza intre 25 si 3.000 de euro. Exista si o decoratie-unicat, din aur masiv de 18 carate, pe care fiecare presedinte o transmite succesorului. In ultimii 10 ani, presedintii Romaniei au acordat, in total, 13.180 de decoratii. Cel mai generos a fost Emil Constantinescu, care, intr-un singur an, a oferit peste 4.000.