Au scăpat de ”frezoane” și au dat de ceva mai grav. De ce boală ”suferă” acum asistații social din Târgoviște
Situaţie revoltătoare la Târgovişte: dintre cei 300 de asistaţi social, 260 au adus adeverinţe medicale că nu pot munci în folosul comunităţii, aşa cum cere legea pentru a primi ajutor financiar de la stat.
Cei mai mulţi sunt, potrivit actelor medicale, în depresie. Nemulţumiţi de situaţie, reprezentanţii primăriei au depus plângere la Colegiul Medicilor, ca să afle dacă asistaţii sunt într-adevăr bolnavi sau doar păcălesc sistemul.
În urmă cu câţiva ani, o femeie care beneficiază de ajutor social spune că suferit o depresie şi încă nu şi-a revenit complet.
Mihaela Ștefan, beneficiară de ajutor social: "Nu pot să muncesc! Nu pot să stau în frig. Am probleme cu capul, am avut o depresie puternică, n-am putut să mă controlez, trebuie să stau în casă la căldură. N-am școală, îmi trebuie diplome, îmi cere probe. Eu mai sunt femeie să dau probe, să mă duc la şcoală?!"
Un medic a venit şi în ajutorul unei mame a 8 copii. A scutit-o de muncă, deşi nu are nicio problemă de sănătate.
Gabriela Bucățică, beneficiară de ajutor social: "Sunt sănătoasă, dar dacă am copil mic... de ce să ne taie ajutorul, cu ce mai trăieşte copiii?”
Reporter: ”Dacă aţi munci şi aţi avea un salariu, aţi duce copilul la creşă?”
Gabriela Bucățică: ”Nu se poate să îmi las copilul la creşte! La noi nu e o lege din asta să îi lăsăm la creşte! Îi creştem noi."
Reporter: "Sunt şi unii care iau ajutor şi nu ar merita?”
Beneficiară de ajutor social: ”Da, băieţi tineri, fete tinere, să se ducă la muncă. Eu lăsam copiii culcaţi şi mă duceam. Şi nu avea cine să vadă de ei. Sunt învăţaţi să se scoale la 10, să stea cu cafeaua şi să le vină banii de la stat!"
Pentru că din cei 300 de asistaţi sociali din Târgovişte 260 au scutiri medicale, reprezentanţii primăriei au depus plângere la Colegiu Medicilor din Dâmboviţa şi au cerut să fie verificate toate adeverinţele medicale.
Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște: "Suferă de tot soiul de tulburări, depresive, recurente şi așa mai departe. Eu bănuiesc că folosesc acest tertip pentru a se eschiva pe obligaţiile ce le revin privind munca în folosul comunităţii. În realitate, fug de muncă!"
O comisie de la Colegiul Medicilor îi va audia pe toţi doctorii care au semnat aceste scutiri. Pe fir au intrat şi poliţiştii, care fac cercetări pentru fals în înscrisuri şi uz de fals. Între timp, statul plăteşte lunar zeci de mii de lei pentru asistaţii sociali, scutiţi de efort.